Dotaz ale směřoval k instalaci nádob na použitý rostlinný olej. Ty v Benešově, třeba na rozdíl od Votic, nejsou.

Přitom oleje a tuky jsou pro kanalizaci, která se před nedávnem v Benešově rekonstruovala stovkami milionů korun, nebezpečným, i když zatím skrytým problém. Tuky lehčí vody se s ní nesloučí a po hladině se dostávají až do čistírny odpadních vod.

„Tam jsou hned na začátku čištění lapáky, které tuk společně s pískem zachytí," vysvětlil technolog odpadních vod Vodohospodářské společnosti Benešov Lukáš Vidrna.

Jenže na své cestě k lapákům zchlazený tuk ze smažení, vylitý do výlevky dřezu či záchodu, vytváří nánosy na potrubí. Když je jich pak víc, kanalizace se ucpe. Má to ale ještě další háček. Tuky se ve vodě dokonce částečně rozpouštějí a vznikající mastná kyselina pak způsobuje korozi kovových částí kanalizačního systému.

„Velcí producentu rostlinného odpadního oleje, jako jsou jídelny a restaurace, mají ze zákona nainstalované lapáky tuků před vpustí odpadní vody do kanalizace. Ale domácnosti tohle nařízení dodržovat nemusí," připomněl pracovník VHS Lukáš Vidrna, který nepoužitelný stolní olej lije do nádoby. Pak, jak přiznal, ji ale odnese do běžné popelnice.

Celý článek najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 31. srpna.