V hradním příkopě se jich vystřídalo mnoho. Mezi těmi, kteří mají svou zvířecí podobiznu i v prostorách zámku, nechybí Kazimír či Máša, ani nynější zámecký mazlík, který se jmenuje Jiřík. Ten se ale přímo na zámku nenarodil. „Medvěd ušatý jménem Jiřík, který žije na Konopišti v současnosti, je zapůjčen ze ZOO Lešná. Je mu jedenáct let a narozeniny slaví 16. ledna,“ uvedla kastelánka zámku Jana Sedláčková.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.
Balíčky potravin i hygieny pomáhají stovkám lidí

O konopišťského medvěda se stará chovatel, který za ním dochází až třikrát denně. Huňáč je veliký gurmán a nejraději má ovoce. Rád si pochutná na melounech, hroznovém víně či mandarinkách, rád ale sní i vařená vajíčka. „Dokrmujeme ho i granulemi pro psy a kočky, aby získal vitamíny,“ připomněla kastelánka.

Pracovníci zámku mají do budoucna v plánu dál zpříjemňovat Jiříkovi jeho život, třeba rozšířením výběhu. Dalším krokem by pak mohlo být i získání samice, aby medvědovi u zámku nebylo smutno.

Sportovně kulturní festival Rock´n´ride.
ROCK'N'RIDE: Freestyle triky, skvělá atmosféra a závody endura!

Není ale pravidlem, že návštěvníci Konopiště zvíře spatří. Zvlášť teď, když tropické teploty zlehka překonávají hranici třiceti stupňů. „V létě je ve výběhu pouze ráno a večer,“ upozornila kastelánka.