Město Benešov totiž právě tento balík peněz každoročně, už pět let nabízí individuálním žadatelům o vybudování domácí čistírny odpadních vod (ČOV).

Tato částka je příspěvek města, tedy jakýsi dar, bez nutnosti jeho vrácení. A poslouží lidem, kteří si hodlají místo žumpy pořídit malou domácí ČOV.

„Částky devadesát tisíc korun vyjde vždy nejvýše pro tři žadatele," připomněl místostarosta Benešova Roman Tichovský. „Tyto peníze jsou ale směřovány výhradně do osad Benešova nebo k majitelům domků v těch částech města, kde není počítáno ani do budoucna s vybudováním centrální kanalizace," uvedl místostarosta Benešova.

Za těch pět let se na ryze individuálním přístupu k ekologii a likvidaci splaškové vody domluvili podle Tichovského, který tuto informaci čerpá od osadního výboru, pouze obyvatelé Bedrče.

„Proto se vyplácejí příspěvky na pořízené ČOVky právě jen v Bedrči, v žádné jiné osadě a pak také v Konopišti," sdělil Tichovský.

Peníze na pořízení čističky sice musí jejich majitel zaplatit při jejím pořízení a instalaci, zařízení stojí 40 až 60 tisíc korun, a teprve po kolaudaci město příspěvek vydá. Podle interních pravidel to je ale vždy polovina nákladů, nejvýše ale právě 30 tisíc korun.

„Letos se o příspěvek přihlásil teprve jeden žadatel. Celkem je čistíren za těch pět let zhruba dvanáct, patnáct," potvrdil místostarosta Benešova Roman Tichovský.

To, že se o zřízení ČOV berou především obyvatelé Bedrče není jejich vykutálenost, ale jen využití strategického místa jejich bydliště s vodním tokem uprostřed.

„Podmínkou zřízení čistírny je poměrně vydatná vodoteč. A v Bedrči teče Benešovský potok," vysvětlil Tichovský s tím, že v územním plánu je jiných lokalitách uvažováno o centrální kanalizaci.

Letos je zatím jedna zkolaoudovaná čistírna a podle místostarosty by částka 90 tisíc měla případným dalším žadatelům bohatě stačit.
Pokud by se ale lidé i v jiných venkovských částech Benešova domluvili na tom, že podobně, jako Bedrčtí, budou chtít likvidovat své splaškové vody prostřednictvím individuálních čistíren, město se tomu podle Tichovského prý přizpůsobí.

„Změnil by se tam územní plán a příspěvky bychom jim tam také dali," potvrdil s tím, že takový přístup by měl pro město velké výhody. „Ušetřili bychom velké peníze za investici a pak také za provoz velké čistírny," dodal.

Zlepšovat životní prostředí je cílem a samozřejmě také povinností každého města i sebemenší vesnice v České republice. Když ne ze zákona, tak morální.