Na třech listinách figuruje celkem osm kandidátů. Nové volby se v obci konají přes to, že ty řádné, dopadly na podzim loňského roku běžně, tedy zvolením zastupitelstva. Později se ale situace zdramatizovala a neshody mezi zvolenými místními politiky skončily rozpadem nejvyššího orgánu obce.

O budoucnosti obce Chleby může rozhodovat 47 zapsaných voličů. Kolik jich skutečně přijde, bude známo po skončení voleb. Loni na podzim se hlasování nezúčastnilo pouze šest oprávněných voličů.

„V období po posledních řádných volbách tady byly určité neshody, proto se obávám toho, že tentokrát přijde méně lidí," uvedla Vladimíra Dřízhalová, předsedkyně čtyřčlenné volební komise v Chlebích. „Přesto doufám, že lidé nakonec k urně přijdou znovu. Věřím, že budou natolik rozumní a přijdou volit," dodala.

Problém rozpadu chlebského zastupitelstva nyní prověřuje také kriminální policie. Ta zjišťuje například okolnosti prodeje obecního majetku nebo způsob využívání obecních prostor soukromými osobami.

Kromě Chleb na Benešovsku totéž čeká ve Středočeském kraji také Zbuzany v okrese Praha-západ, Bludov na Kutnohorsku a Zlosyň na Mělnicku. V celé České republice jsou pak ještě další dvě místa s novými komunálními volbami, Kravsko na Znojemsku a Voděrady v okrese Blansko.

Pokud by se na složení zastupitelstva v uvedených obcích znovu nedomluvili, správu věcí veřejných by tam převzal znovu, jako je tomu nyní, správce obce, jemuž se někdy také říká protektor obce. Tento státní úředník je pověřen vedením obce po dobu, kdy nemá volený zastupitelský orgán.