„Jako každý rok i letos jsme zahájili provoz noclehárny 1. prosince. Ze začátku byl zájem ze strany lidí bez přístřeší o přenocování v ní menší, ale postupně se začala zaplňovat, a včera jsme měli už úplně plno," prozradila v úterý dopoledne ředitelka Pečovatelské služby okresu Benešov Alena Králíčková. Přesto míní, že kapacita benešovské noclehárny, tedy deset postelí pro muže a čtyři pro ženy je dostačující. Nebo alespoň prozatím. Na otázku, zda tomu bude tak i za týden, dva či v únoru dá prý jasnou odpověď počasí.

I ve chvíli, kdy má benešovská noclehárna všechna lůžka obsazena, klienty neodmítá. V záloze má totiž krizové řešení. Přenocování na židli. Možná méně pohodlné než v čistě povlečené posteli, ale v každém případě v suchu a teple.

„Kapacitu lůžek už nemůžeme navýšit, jelikož už nemáme odpovídající prostory, kam bychom je dali," vysvětlila Alena Králíčková. „Navíc by zřejmě nestačilo ani stávající sociální zařízení," dodala ředitelka Pečovatelské služby okresu Benešov.

Benešovská noclehárna vznikla za pouhých devatenáct dní v lednu 2012 přerodem vrátnice bývalých Táborských kasáren. Její původní kapacita byla osm lůžek a pouze pro muže. V případě, že by její služby chtěla využít nějaká žena, musela se spokojit se židlí v místnosti sociálního pracovníka.

„Toto zařízení má sloužit k přenocování osobám bez přístřeší nebo lidem, kteří vedou rizikový způsob života či jsou tímto způsobem života ohroženi," uvedla před čtyřmi lety při zahájení provozu benešovské noclehárny Iveta Turková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Benešov s tím, že noclehárna je určena pouze pro muže od 19 let a prioritně má sloužit osobám, které se dlouhodobě zdržují na území města Benešov.

„Na úplný začátek je třeba zdůraznit, že celý tento projekt, jenž vyšel Benešov asi na sto tisíc korun, vznikl na podnět zastupitelů ČSSD po nešťastné události loňské zimy. Tehdy na ulici umrzl jeden muž bez domova," doplnila tehdy svou kolegyni Soňa Vanhoecke, tisková mluvčí města Benešova.

Od té doby prošla noclehárna několika změnami. Už druhou sezónu nenabízela své služby pouze mužské populaci, ale i ženám, dále se její kapacita navýšila na stávajících čtrnáct lůžek a z bývalé vrátnice se přestěhovala do několika přilehlých místností.

V benešovské noclehárně naleznou azyl lidé bez přístřeší pouze v zimě. Přesněji řečeno od 1. prosince do 31. března a to každý den od sedmé hodiny večerní do půl sedmé ráno.

Stejným klientům slouží i nízkoprahové denní centrum. To je na rozdíl od noclehárny v provozu celoročně, vždy od pondělí do čtvrtka od 8 do 15 hodin, v pátek pak ale pouze od 8 do 13 hodin. Lidé bez střechy nad hlavou se tam mohou vysprchovat a díky sociálnímu šatníku i převléknout do čistého oblečení. K dispozici mají za mírný poplatek i pračku. Kromě toho dostanou jedno jídlo denně a mají možnost využít pomoci sociálního pracovníka například při komunikaci s nejrůznějšími úřady, hledání zaměstnání, bydlení či třeba při návštěvě lékaře.

Nízkoprahové denní centrum společně s terénními programy začalo v Benešově fungovat v polovině roku 2012, a jak při jeho startu uvedla Iveta Turková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Benešov, jedná se o individuální projekt Středočeského kraje, který je hrazený z evropského sociálního fondu.