Poslední červencová sobota v Rehabilitačním ústavu Kladruby patří tradičně motorkářům, fanouškům silných strojů a jejich přátelům. Koná se tu už sedmý ročník motorkářského srazu nazvaného Keep Respect 2014. Organizátoři srazu očekávají účast více než tří set motorkářů.

„Po příjezdu ze spanilé jízdy zahraje Deep Purple South Bohemia Revival staré pecky nejen od Purplů, ale i jiných rockových legend. Hlavním hostem měli být původně The Prostitutes, ale v půli června museli zrušit svá vystoupení, protože jejich baskytarista přišel o sluch," upřesnila program organizátorka motorkářského setkání Štěpánka Foxová.

Na hřišti pod areálem ústavu se při Respektu znovu setkají motorkáři, kteří už zdravotnickým zařízením prošli jako pacienti po nehodě s přáíteli i s těmi, kteří ještě podobnou zkušenost neučinili. Jde o setkání lidí, kterým se motocykl stal součástí života, láskou a někdy i nelehkým osudem. Dokladem toho je fakt, že do Kladrub se každoročně vrací řada z takzvaně přeražených motorkářů, kteří už jen svou přítomností varují ty, kteří ještě vážnější havárii na silnici neprodělali.

Návštěvníci akce se mohou těšit na ukázky z motoškoly Míry Lisého, stuntrider motoshow, o kterou se postará Miroslav Frey s přáteli. Zdravotničtí záchranáři předvedou ukázky poskytování první pomoci zraněnému motorkáři a Motoklub vozíčkářů představí svoje čtyřkolky a poradí zájemcům s jejich výběrem. Cestovní agentura specializující se na zájezdy zase pro handicapované poradí kam na dovolenou.

„Loňský maskot Matěj Čechák nám se svým kamarádem předvede ukázku dost netradičního sportu pro vozíčkáře, a to boxu. V akci uvidíte i asistenční a vodící psy. Graffiti show letos nahradí airbrush a bodypainting, takže si můžete nechat něco nastříkat na přilbu, nádrž svého miláčka, nebo nechat k obrazu svému zmalovat svoji drahou polovičku. Budete mít možnost si zabubnovat, zahrát si petangue nebo se přihlásit do soutěže ve slalomu," prozradila část programu Štěpánka Foxová s tím, že fanoušky skupiny Tichá dohoda jistě potěší vystoupení zpěvačky této kapely Blanky Šrůmové. Závěr večera se pak ponese v keltsko-irském duchu při muzice kapely Dick O´Brass.

„Pro ty, co vydrží do konce je po setmění připravena tradiční ohnivá show. Konec akce je s ohledem na noční klid v ústavu před půlnocí," dodala organizátorka s tím, že akce se každoročně odehrává s vyloučením alkoholu.

Keep Respect začne v sobotu 26. července v 11 hodin.

Karel Chlumec