„Naše ministerstvo metodicky vede obce v oblasti kontrol domácích topenišť a není pravda, že by ministerstvo nabádalo obecní úředníky, aby nebyli příliš horliví," tvrdí mluvčí v dopise zaslaném do Deníku.

Podle mluvčí je to přesně naopak a ministerstvo k tomu na konci loňska vydalo pro obce metodické sdělení.

Také čtěte: Obyvatelé benešovského sídliště zaparkují lépe

„Pokud úředníci vědí o problémech ve svých obcích, měli by konat, a to i aktivně," připomněla Petra Roubíčková s tím, že úředníci mají konečně funkční nástroj, jak zabránit nadměrnému znečišťování ovzduší z lokálních topenišť a jak pomoci k lepší kvalitě ovzduší.

Proto by se podle ministerské mluvčí úředníci z obcí kontrolám neměli vyhýbat. V mnoha obcích, kde problémy s notorickými čmoudili evidují dlouhodobě, jsou sami úředníci aktivní i bez nějakých podnětů.

Nepřehlédněte: Silnice po zimě jsou samá díra. Oprav se dočkají na jaře

Mluvčí Ministerstva životního prostředí také odmítá nářky úředníků z obcí s rozšířenou působností na nedostatek úředníků. Obce podle Roubíčkové dostaly od ministerstva financí změnou rozpočtového určení daní a vyšším inkasem DPH více peněz. A v rámci schvalování zákona MŽP navrhlo také obcím přidat dalších 10 milionů korun právě na státní správu v oblasti kontrol. Ty pak bude ministerstvo po roce vyhodnocovat.

„Proto by obce neměly být svazovány rozpočtem a na tuto oblast by měly úředníky mít, případně si je zajistit," dodala Petra Roubíčková, tisková mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.