VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Marameláda ze Čtyřkol je ta nejlepší na světě

Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.

20.10.2015
SDÍLEJ:

Marmeláda citron a mojito Romany Šafránkové získala na Mezinárodní soutěži marmelád v Anglii dvojitou zlatou medaili.Foto: archiv Romany Šafránkové

 Se svou marmeládou citron a mojito vyhrála letos na jaře v Cumbrii na severu Anglie Mistrovství světa marmelád (The World´s Original Marmalade Awards).

Mezinárodní klání se konalo již podesáté a z dvaceti zemí světa v kategorii řemeslní výrobci, soutěžilo tři tisíce vzorků marmelád z citrusů (marmeláda je produkt vytvořený vařením pouze citrusového ovoce, džem je pak z veškerého ovoce).

„Tato soutěž probíhá stejně, jako když se oceňují vína. To znamená, že zlatých, stříbrných a bronzových medailí může být uděleno víc. Záleží na tom, jak vysoké bodové ohodnocení ten daný výrobek získá. A stejné to bylo i v případě marmelád. Ze zlatých pak vybrala desetičlenná porota tu, která jí nejvíc chutnala a té udělila takzvaný Double Gold," vysvětlila Romana Šafránková s tím, že právě tímto dvojitým zlatem se pyšní její marmeláda Lemon&Mojito.

Tohle bylo vaše první ocenění?
První a vzhledem k tomu, že se jednalo hned o světové ocenění, tak i nejcennější. Přestože jsem nebyla úplně připravena, džemy a marmelády jsem začala vyrábět jen šest, sedm, možná osm měsíců před mistrovstvím, otevřelo mi cestu na zahraniční trhy. Takže první poptávka na základě tohoto vítězství byla z luxusního obchodního domu Fortoman Maison, který je na londýnském náměstí Piccadilly a honosí se tím, že je nejstarším obchodním domem na světě. Chodí do něho nakupovat královská rodina. U nás tak známý není, ale světoví obchodníci o něm vědí. Nejenže je tento obchodní dům jedním z hlavních sponzorů této soutěže, ale navíc má zájem výrobky, které získají ony dvojité zlaté medaile i prodávat.

To byla nebo zatím je jediná nabídka mezinárodní spolupráce?
Ne. Od té doby se mi ozývají z různých zemí. Jelikož nemám zatím žádné své prezentace v angličtině, ten zájem si vysvětluji tím, že o mně vědí od Fortoman Maisonu.
Ale není to vždycky úplně jednoduché. Naposledy se mi ozvali ze Šanghaje. Jenomže já se obávám, že na čínský trh nejsem ještě dostatečně připravena, takže jsem to jednání o půl roku odložila.

Stále se bavíme o světě. Ať už o cenách, tak o obchodování. Co ale Čechy?
Mám i tuzemská ocenění a velice si jich vážím. Moje první myšlenka byla být řemeslným výrobcem. Dělat něco poctivě, tak jak jsem to dělala svým dětem, neuhnout z kvality i za cenu, že moje džemy a marmelády nebudou lidé za takové peníze kupovat. Já nedokážu vyrobit marmeládu za cenu, za kterou ji nabízí v supermarketech.
Takže hned na začátku jsem věděla, že se budu chtít účastnit soutěží Regionální potravina, Regionální značka a tak. Ale ve chvíli, kdy mne začaly oslovovat nejrůznější live stylové časopisy, kvůli rozhovorům, přišla jedna paní s tím, abych se přihlásila do soutěže Ignite, což byla soutěž pro malé a střední podnikatele. Jednalo se o mezinárodní soutěž, ale tahle byla dělaná přímo pro Čechy a výherce získal nějaký finanční obnos. Já sice nevyhrála, ale Hospodářskou komorou ČR jsem byla vybraná jako jediná z dvaasedmdesáti projektů za přínos v podnikání, že prodávám na takto exkluzivních místech, coby takhle mladá firma a za to jsem získala Merkurovu medaili.

Od letošního roku jste držitelkou i značky Regionální potravina.
Ano. Do kategorie zpracované ovoce a zelenina jsem přihlásila tři výrobky. Chřest, který se ve velkém pěstuje u Mělníka, jahody od pana Perníčka, který je pěstuje u Křečovic, a třetí byla hrušková povidla. No a já vyhrála s chřestem, kterému jsem dala, název Český chřest – královská pochoutka.

Kdy jste s výrobou marmelád a džemů začala?
Na jaře roku 2014, ale legislativně až od srpna 2014.

Co vás k tomu vedlo?
Určitě nějaká životní situace. Dřív jsem pracovala jako personální a jiná manažerka v nadnárodních firmách. Jenomže v roce 2000 se mi narodilo první dítě, pak druhé a mně bylo jasné, že už se do pracovního procesu, kde jsem byla od pondělí do čtvrtka v zahraničí, nemůžu vrátit. Takže co teď. Původně jsem zamýšlela postavit pivovar. Pivo mám ráda a myšlenka malých pivovarů mi přijde jako úžasná. Ale to by bylo finančně nesmírně náročné. No, a protože mám velice kladný vztah k vaření, řekla jsem si, že vyzkouším vařit marmelády.

Stíháte vyrábět marmelády sama?
Už ne. Přes léto jsem si musela vzít dvě brigádnice. Dřív jsem vyráběla marmelády doma v kuchyni, teď mám od konce prázdnin na zahradě vlastní provozovnu. Nyní mám na úřadu práce žádost na dotace na zaměstnance, jelikož bych chtěla dát práci třem lidem na plný úvazek. Tak doufám, že to od listopadu klapne.

Máte v hlavě nějaký plán, s kterým byste příští rok chtěla „prorazit" na trh?
Chtěla bych zkusit uvařit jednu z úplně prvních marmelád na světě. Hořkou marmeládu ze sevillských pomerančů.
A příští rok bych chtěla pořádat jednou, dvakrát měsíčně tak tříhodinové workshopy a školení pro ženy. Učit je zavařovat, dělat marmelády …
Poslední vize je ta, že by součástí výrobny byl i obchůdek, kde by si mohli zájemci naše výrobky koupit.

Dodáváte své marmelády i do českých obchodů?
Do farmářských krámků, do delikates, chodíme po farmářských trzích, účastníme se food festivalů.

Jedí vaše děti marmelády?
Dcera je původně vůbec nevzala do úst, ale postupem času jim přišla na chuť. Má ráda jahodovou s pepřem a balsamicem, a malinovou s tequilou. Syn je alespoň trochu jedl vždycky. Ten má rád s malinami, jahodami a fíky.

Napadlo vás někdy, že se budete živit vařením marmelád a džemů?
To určitě ne. Ale to je život.

Máte nevšední skleničky, ve kterých marmelády a džemy prodáváte a zajímavé etikety. To jste si navrhovala sama?
Skleničky mám z Itálie, protože se zaprvé odlišují od těch ostatních, mají kvalitní víčka a krásné sklo, přes které je čistě vidět. Etikety jsem si navrhla sama, ale jejich grafickou podobu jim musel dát odborník. S počítačem zase tolik neumím.

Kde berete nápady na zavařeniny?
Něco si vymyslím, něco vygoogluji. Jestli se ptáte na rodinné recepty, které se dědí z generace na generaci, tak ty nemám.
Teď jsem vymyslela, co z jablek, které mají všichni na zahradě a s nadsázkou řečeno, nic nestojí. Karamel, jablka a vlašské ořechy, a je to naprosto famózní.

Ještě jste čtenářům neprozradila, jak se vaše marmelády jmenují.
Marmelády Šafránka.

Autor: Martina Křečková

20.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Střelec první branky Benešova Pavel Čapek o poločasové přestávce.

Benešov vydoloval z Písku dva body

Ilustrační foto.

Bouřky zasáhly okres. Hasiči vyjížděli ke spadlým stromům

AKTUALIZOVÁNO

Autobus, nákladní a osobní auto se srazily na dálnici D1

Benešovsko - Situace kolem hromadné nehody na dálnici D1 na 49. kilometru ve směru na Brno byla vyřešena rychleji, než všichni předpokládali. Tak se vyjádřil tiskový mluvčí hasičů ze Středočeského kraje, Jaroslav Gabriel. 

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Zálezlice /ROZHOVOR/ – Mám domluvené setkání a rozhovor se starostou Zálezlic Jiřím Čížkem. Traduje se o něm, a on sám to potvrzuje, že k médiím byl vždy vstřícný. Říká: „Kdyby se o nás nevědělo, za chvíli by se na nás zapomnělo. A to by byla škoda, protože ta vodní katastrofa byla vážně obrovská.“ Cestou do Zálezlic v autě s kolegou žertujeme, vtipkujeme, usmíváme se. Kozárovice. Obec spadající pod Zálezlice. V roce 2002 to schytaly také naplno. Najednou je v autě ticho. Oba cítíme dusno. Snad by se dalo říci, že nám naskočila husí kůže. To je ve chvíli, kdy míjíme Vltavu.

Právě jsme se narodili

Benešov /FOTOGALERIE/ - Vážení rodiče, díky vstřícnosti porodnice v benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát narozených ve 33. týdnu v roce 2017.

Exploration začíná! Za elektronickou hudbou se sjíždějí první fanoušci

Benešov /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Celý víkend bude znít elektronická hudba nejen Táborskými kasárnami v Benešově, ale dozajista i celým městem a okolím. Obdobnou akci na stejném místě bude Benešov hostit pravděpodobně naposledy. Možná i proto pořadatelé očekávají více než 2 500 fanoušků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení