Současně připomněla, že si s invazí brouka, který podle některých názorů patří mezi červotoče, tedy dřevokazný hmyz, zatím neví rady ani odborníci, které škola už oslovila.


„Broučka prohlížela naše paní učitelka na přírodopis, byli se na něj podívat i učitelé z benešovského gymnázia. Viděl ho i majitel firmy, která se zabývá hubením škůdců a vzal ho s sebou na odbornou konferenci do Poděbrad ukázat kolegům," sdělila ředitelka školy.


Nejhorší podle ní je, že nikdo neví, kde se asi třímilimetrový brouk bere.


Pokud by tohle bylo jasné, určitě by pak nebylo těžké do místa položit přípravek, který by nezvaného hosta zlikvidoval.


Pátrání po místě množení parazita věnoval dost času také školník. Marně. Prošel a prohlédl i celou střešní konstrukci. Důkladně prohlížel i její části schované pod zateplením pod skelnou vatou. A opět nic, i když právě na střechu má ředitelka školy podezření. Před dvěma a půl roky střechu tělocvičny rekonstruovali.


Brouk přímo neohrožuje děti, proto dosud nebylo nutné přijímat nějaká zásadní opatření, která by používání tělocvičny při výuce omezila.


Jak dál zatím nikdo neví. Například naplnění obrovského prostoru tělocvičny plynem, který by brouka usmrtil, nejspíš nikdo nezaplatí. Více nadějí proto vedení postupické školy vkládá do návratu majitele specializované firmy z poděbradské konference a také do feromonových lapáků. Ty se osvědčují při kůrovcových kalamitách v lesích.