Deset kandidátek má z měst na Benešovsku ještě Trhový Štěpánov. Ten ale, vzhledem k tomu, že v jeho zastupitelstvu zasedá jen patnáct místních politiků, vysílá do voleb „jen" 150 lidí. Týnec se svými 170 kandidáty, se tak v počtu nasazených stal na Benešovsku místem s největším zájmem o dění v obci.

Město, kdysi průmyslové středisko s více než třemi tisícovkami pracovních míst, je nyní spíš velkou noclehárnou a za prací jeho obyvatelé jezdí především do Prahy a Benešova. Možná i s myšlenkou na zvrácení této nepříznivé okolnosti vytáhnou do voleb některé ze stran. Bez práce je totiž v Týnce 140 lidí, devětasedmdesát z nich jsou ženy.

Podle abecedy je na prvním místě mezi kandidátkami hnutí ANO 2011. Této nové politické síle pro volby velí podnikatel Zdeněk Vondrák (45 let).

Českou stranu sociálně demokratickou do voleb vede současný týnecký zastupitel, řidič z Pecerad, Roman Hudrlík (63). Zajímavostí této kandidátky je, že deset ze sedmnácti nominovaných bydlí právě v Peceradech.

Sedmnáct členů má na své kandidátce také Dělnická strana sociální spravedlnosti – Budoucnost pro všechny generace. Její lídryní je další obyvatelka Pecerad, předsedkyně MO DSSS Benešov Alena Poláčková (53).

Komunisty vede do boje o týneckou radnici technik František Kašpárek (60), který je v končícím volebním období radním města. Také v Týnci patří kandidáti za KSČM k nejstarším. Čtrnácti z nich je 60 a více let. Nejmladšímu pak 49 let.

I když se současní zastupitelé Týnce nad Sázavou pro nadcházející komunální volby rozptýlili do sedmi stran, na kandidátní listině Nezávislých lze najít hned čtyři z nich. Ani jeden však není pro volby do obecních zastupitelstev, které se budou konat v pátek 10. a sobotu 11. října volebním lídrem. Tím je státní úředník, Petr Znamenáček (41).

Hnutí otevřená radnice, ve zkratce Hora 2014, je další z nových volebních uskupení. Lídryní je lékařka Alice Čečilová (56), současná týnecká zastupitelka.

Sdružení pro rozvoj místních částí patří k dalším nováčkům a všichni jeho členové mají bydliště pouze v Chrástě nad Sázavou. Do voleb je vede čtyřicetiletý obchodní ředitel Bedřich Pešan.

K netradičním, proto neokoukaným účelovým volebním uskupením patří to s názvem Srdce pro Týnec. Pokud zachováme anatomickou terminologii, jeho mozkem je současná místostarostka města, dvaačtyřicetiletá Adriana Bursová.

Týnec – dobrá adresa je název dalšího nového nepolitického uskupení pro podzimní volby. Kandidátem číslo jedna je současný radní Zbyněk Peša (46), jednatel společnosti s ručením omezeným.

Dalším, nyní už tradičním nepolitickým hnutím sestavovaným pouze pro komunální volby a také posledním, desátým mezi týneckými kandidátkami, je Volba pro město. Ta se poprvé v Týnci nad Sázavou objevila ve volbách v roce 2002, kdy získala největší podporu voličů. Ti do zastupitelstva poslali hned pět jejích kandidátů. Tehdy poprvé také obyvatele Brodců a současného starostu, Martina Kadrnožku (41). Ten je i nyní lídrem kandidátky a kromě něj na stejné listině o znovuzvolení usilují i další tři současní zastupitelé.