„Projektem v Pyšelích se naplno zabýváme od minulého roku. Třetí řád Šedých sester nám po společné komunikaci nabídl k pronájmu objekt v jejich vlastnictví, který se nachází v zámeckém areálu v Pyšelích," uvedl předseda správní rady ústavu Alzheimer home Boris Šťastný.

Církevní řád kvůli nově nastolené spolupráci v minulém roce prostor zrekonstruoval. Nyní budoucí provozovatelé úzce spolupracují při zařizování interiéru. Pokoje pro nemocné vybavují novým nábytkem a práce pokračují tak, aby centrum bylo hotové nejlépe do poloviny března.

Také čtěte: Komíny budou kouřit dál, úředníků na jejich kontrolu není dost

„V průběhu března bychom chtěli nastolit v novém zařízení provizorní chod Alzheimer home. Od začátku dubna by již měla být řada klientů nastěhovaná. Smlouvu na provoz máme podepsanou na několik desítek let," podotkl Boris Šťastný.

Alzheimer home Pyšely se bude nacházet přímo v srdci města, v zámeckém areálu, který pochází z období renesance, i když historické údaje říkají, že již ve 13. století na stejném místě stávala tvrz. Pyšelský zámek měla v držení řada majitelů, těmi posledními v předrevolučním období byly právě řádové sestry Kongregace Šedých sester III. řádu sv. Františka. „Jak v té době bylo, bohužel, obvyklé, stát řád přemístil a vláda zde zřídila školící centrum. Ale již v roce 1953 došlo ke změně užívání zámku na domov důchodců. Domov seniorů tam sídlí dodnes, jeho zřizovatelem je hlavní město Praha a určitě máme v plánu i s tímto zařízením úzce spolupracovat. Třeba při praní prádla, jelikož prádelna je v našem objektu," řekl nejen k historii budovy Boris Šťastný.

Nové pracovní pozice

Před několika lety byla řádovým sestrám vydaná státem jedna ze zámeckých budov, špejchar, který byl ve zcela zdevastovaném stavu. Právě minulý rok ho ale kompletně opravily, a to právě pro účely péče o nemocné s demencí. „Celkem disponujeme 36 lůžky v jedno, dvou a třílůžkových pokojích, vždy s vlastním sociálním zařízením. Všechny pokoje aktuálně vybavujeme polohovatelnými lůžky a veškerým potřebným nábytkem. Klientům a jejich rodinám bude k dispozici také společenská místnost," dodal Boris Šťastný.

Díky vytvoření nového zařízení pro nemocné Alzheimrovou chorobou vznikne v Pyšelých i řada pracovních pozic. Iniciátoři projektu se poptávají především po zdravotních sestrách. „Zejména milých a úslužných zdravotních sester a pečovatelů či pečovatelek není nikdy dost. Určitě nabídneme několik uplatnění v našem zařízení," upřesnil Boris Šťastný.

Nepřehlédněte: Benešovská nemocnice bude mít od března nového ředitele, Romana Mrvu

V tuto chvíli má Alzheimer home v Pyšelích ještě volná místa i pro klienty. „Naším standardem, z důvodu zachování vysoké kvality služeb, je přijímat kolem osmi klientů měsíčně, takže předpokládáme, že plné obsazenosti dosáhneme do konce léta," dokončil Boris Šťastný s tím, že řada nemocných, která o službu požádala, je právě z Benešovska.