To potvrdila třeba Jana Syřínková, majitelka cestovní agentury Roja Tour v Kolíně. „Nejlevnější dovolenou je možné koupit na počátku roku, maximálně do března. Nyní už jsou nejlevnější letenky zabookované," podotkla. Kdo se tedy chystá na dovolenou a nemá ji ještě zamluvenou, měl by prý počkat na last minute, tedy si vybrat dovolenou „na poslední chvíli". I tak se však může stát, že neodletí. „Na danou dobu nemusí být dostupné letenky," připustila Jana Syřínková s tím, že lidé by si měli z last minute vybírat dovolenou nejlépe na červen, případně až na září. Prázdninové měsíce jsou většinou již obsazené a pokud nejsou, cestovní kanceláře tyto termíny nejspíš nijak cenově zvýhodňovat nebudou. Je jasné, že se prodají.

Děti z černokostelecké školy svým zpěvem pomohly už podruhé.
FOTOGALERIE: S láskou a nadějí zpívali pro nemocného chlapce

Do Turecka nechtějí

Lidé si rádi vybírají z rozmanité nabídky destinací a tak nelze jasně říci, která země je nejoblíbenější. V posledních letech ale jejich výběr značně ovlivňuje nestabilní politické dění ve světě. Již před dvěma lety tak upadl značně zájem o Egypt či Tunisko. Nyní je v hledáčku nechtěných destinací Turecko. Vlivem hrozby terorismu a obav z politických výkyvů se zvýšil mezi lidmi zájem o méně tradiční místa. „Jsou to ty, které, do té doby byly vnímané jako dražší. Registrovali jsme vlivem této krize větší zájem o Sicílii či Korsiku," uvedla Yvetta Katrová majitelka Cestovní agentury Yvetta z Vlašimi.

V současné době jsou v kurzu Bulharsko, Španělsko, ostrovy v Řecku, ale i Černá hora, Chorvatsko a Itálie. Tam se lidé nezřídka dopravují sami. Podle Yvetty Katrové se ale začíná znovu objevovat zájem o Egypt.

Stranou ale nezůstávají ani exotické dovolené a trendem jsou také cesty za poznáním. „Lidé už nechtějí jen ležet u moře, ale mají zájem o výlety a chtějí poznávat danou zemi," řekla Jana Syřínková z Kolína. Podle ní si mnohdy klienti vybírají dovolenou pouze se snídaní nebo polopenzí a v rámci dovolené poznávají také kuchyni země, kterou navštívili. O výlety je prý zájem také v případě exotických dovolených a není výjimkou, že již v cestovní agentuře lidé projeví zájem také o zapůjčení automobilu.

Restaurace Grand v Čáslavi byla uzavřena 18. března.
Restaurace v Grandu se potýkala s velkými problémy. Nyní je v minusu přes 800 tisíc korun

Netradiční přání

Cestovní kanceláře a agentury dávají prostor i netradičním dovoleným a přáním. Lidé mají na výběr z mnoha možností. Například cestovní agentura z Vlašimi se v poslední době věnuje seniorům a připravuje pro ně tématické cesty s výlety. Tyto dovolené se nazývají 65+, protože jsou cílené na lidi od tohoto věku. Stejně tak jsou k najití i dovolené 21+ či 16+.

Stále častěji podle zkušeností agentur chtějí lidé cestovat se svými zvířecími miláčky, případně mají speciální přání například v podobě dortu k narozeninám. Veškerá přání je možné vyřešit ihned při objednávání dovolené a agentury je pak konzultují přímo s hotely.

Lidé volí jistotu, vyráží do Chorvatska a Itálie

Střední Čechy Na jaře by již dovolenkáři měli vědět, kam se v létě vydají a v mnoha případech tomu tak skutečně je. Většina dotázaných buď volí dovolenou v Čechách, nebo vycestuje do nějaké evropské země, často na jih. „Na dovolenou jezdím už deset let do Chorvatska, a to do naší oblíbené lokality Pakoštane. Většinou máme i stejný hotel," řekla Lenka Čálková z Čáslavi. „Je to tam báječné, neuvažuji o změně dovolené ani letos. Nerada zkouším nové věci. Co se týče jiné dovolené, mohla bych být zklamaná," dodala.

I Stanislava Vandělíková z Benešova pojede na dovolenou na jih Evropy. Každoročně tam míří se svou sestrou. „Na Chorvatsko jsme již zvyklé. Víme, co máme očekávat. Lidé jsou tam milí a i ceny příznivé," prozradila.

Ilustrační foto
Trest dostal jen rozhodčí Michal Babický

Přes agenturu neřeší

Do Itálie zamíří skupinka mladých lidí z Benešova. Po maturitě si tak chtějí užít čtyři měsíce volna. V plánu mají jak odpočinek na pláži a koupání v moři, tak výlety po zajímavých místech. Sami si dovolenou naplánuji, cestovní agenturu k tomu nepotřebují. „Pojedeme a uvidíme, kde zůstane. Nechceme mít nic dopředu naplánované. Jen se podíváme, kde bude možné přespat," uvedla za skupinku Eva Hnilíčková.

Obávané země?

Turecko a Egypt jsou mezi Čechy stále ve hře. Přesto tamní dění udělalo své. David Konrád z Vlašimi se svou rodinou navštívil Turecko loni. To i přesto, že v té době byla země plná nepokojů. „Ničeho jsme se nebáli, i když zrovna ve chvíli, kdy jsme do Turecka přiletěli, tak se řešila vážná událost, při které zemřelo několik lidí. My jsme ale byli v areálu hotelu, nikam jinam jsme moc nechodili. Dovolenou jsme si užili. Ale letos do Turecka už nepojedeme," uvedl.

I Egypt je na seznamu dovolenkářů stále s velikým vykřičníkem. Strach z něj ale mezi lidmi vyprchává. To potvrzuje i Kristýna Havlíčková. „Každý rok létám na dovolenou do Egypta. Jsem v bezpečném resortu a z ničeho strach nemám," řekla oslovený Kutnohořanka. I Pavla Stýblová se chystá s manželem a dvěma dětmi do Egypta. „Chvíli jsme nad tím přemýšleli. Mnozí nás od toho odrazovali právě kvůli terorismu. Ale nakonec jsme došli k názoru, že to bude hezký dovolená v hezkém hotelovém areálu," řekla.

Svatby se konají také na Konopišti.
Zastupitelům Benešova se nechce na svatby