Letní univerzity pořádá mezinárodní školní organizace AEGEE. Jedná se o evropský projekt podporující výměnu mládeže. V letošním roce je připraveno 78 takových pobytů, a to po celé Evropě.
Jeden z nich pořádají pro své studující kolegy i studenti českých vysokých škol, a to od sedmého do osmnáctého července.
„Jako organizátoři zajistíme pro účastníky ubytování, jídlo a každodenní program," uvedla Lucie Zágorová z Čerčan, členka pořadatelského týmu s tím, že cílem je představit mladým lidem Českou republiku v tom nejlepším světle, ukázat jim krásnou přírodu i historické památky, kterými naše země oplývá, a zároveň se pobavit.
„Chtěli bychom lidem v našem věku přiblížit náš životní styl, představit jim zvyky a tradice země v srdci Evropy," pokračovala Lucie Zágorová.
Maskotem letní univerzity s příhodným názvem Check the Czechs, volně přeloženo Zkoukni Čechy, je světoznámá postava Krtečka.
Skupina čtyřiadvaceti turistů z Řecka, Ruska, Španělska, Itálie a dalších evropských zemí navštívila v minulých dnech konopišťský zámek a velkým zážitkem pro ně bylo sjíždění řeky Sázavy a večerní táborák s opékáním buřtů.
„Abychom se seznámili i s kulturami všech účastníků, uspořádali jsme evropskou noc, při níž každá země dostala šanci představit své tradice, typické pokrmy i nápoje," dodala organizátorka univerzity s tím, že měla možnost ochutnat pravou ruskou vodku, řecké olivy, moldavský salát nebo specialitu německých studentů zázvorový chléb.
Projekt, který studentům umožňuje poznat jednu ze zemí evropského kontinentu lépe než přes televizní obrazovky a cestovatelské průvodce, začal v roce 1988.
Oblibu získal především díky nízké ceně, jež se pohybuje v rozmezí od 90 do 220 euro. „Další náklady na pobyt účastníků jsou hrazeny z různých grantů, příspěvků a sponzorských darů," vysvětlila Zágorová.

Hana Dittrichová