Posledním postem Romana Mrvy v benešovském zdravotnictví bylo místo náměstka ředitele Nemocnice Rudolfa a Stefanie, Miroslava Petríka. Roman Mrva je ale stále také předsedou profesní Lékařské komory Benešov.

Kromě medicíny jste vystudoval i vlašimskou průmyslovku. To je jen zajímavost, nebo vám to pomohlo k postu náměstka? Říká se, že funkci měl zastávat Robert Zelenák. Pak jste ale do velína přišel vy…
S tou průmyslovkou je to tak, že v současné medicíně technická zdatnost pomáhá k snadnému zvládnutí moderní techniky, kterou jsou zdravotnická zařízení vybavena. A pak, snad právě proto že mám technické vzdělání, umím číst technické i stavební projekty, byla v nemocnici zrušena funkce technického náměstka. Mně zůstala na krku nejen starost o co nejlepší léčebně-diagnostickou péči, ale i starost o rozvojové projekty, údržbu, spalovnu a ostatní provoz. V té době jsem také studoval MBA ,měl jsem touhu řídit více lidí a poznat práci top manažera ve zdravotnictví se vším všudy. Skutečnost, že pacienti dvakrát hodnotili tuto nemocnici po stránce zdravotní péče jako nejlepší v kraji bylo pro mne tou nejlepší satisfakcí. Ale zpátky k postu náměstka. Upřímně, váhal jsem, protože práci záchranáře jsem měl opravdu rád a byla mi koníčkem. Nakonec jsem kývl a i přes velmi hořký konec toho nelituji. Proč funkci nepřijal doktor Zelenák, ví jen on sám.


Vypadá to tak, že jste neměl na vybranou…
Na výběr máte vždycky ale pravda, pochopil jsem, že když odmítnu tuto nabídku, jiná příležitost v regionu nepřijde.


Proč podle vás stáli na krajské radnici právě o Romana Mrvu?
Snad pro dobré reference z předchozích zaměstnání, znalost prostředí a přehled v krizovém řízení. Myslím, že jsem využil znalostí strojařsko - chirurgicko - záchranářsko - manažerských a vždy jsem měl vizi a racionální pohled na řešení problémů nemocnice.


Víte, proč Petrík nakonec zůstal?
Skutečný důvod neznám.


Už někdy loni snad v polovině roku se hovořilo o tom, že byste se měl stát ředitelem nemocnice, protože je Miroslav Petrík na odchodu. Nic z toho se ale nestalo. Byly to jen klepy?
Vaše informace jsou blízko pravdě. Dostal jsem takové informace, nadřízení stáli o to, abych ředitele po odchodu z Benešova nahradil a podporoval to i on sám.


Pak přišly krajské volby a vítězství ČSSD. Jednoduchá rovnice ukazovala, že management, jehož šéf kopal za ODS, v nemocnici skončí. Ještě před volbami se říkalo, že končíte, že jste dokonce podal výpověď. Jestliže je to pravda, proč jste neodešel?
Vy máte informace i ze zákulisí. V některých věcech jsme si skutečně moc nerozuměli, to nezakrývám, výpověď jsem skutečně podal. Ale v kontextu předchozí otázky mne motivovala šance realizovat další záměry modernizace nemocnice. Byl to i generel, na kterém jsem s kolegy strávil mnoho měsíců, jehož základní kostru jsem sám navrhl a bylo na něj vydáno i stavební povolení. Tak jsem výpověď stáhnul.


Dokonce jsem zaslechl, že na vás kdosi tlačil, abyste v nemocnici zůstal. Prý k nátlaku dokonce používal metody hraničící se zákonem. Můžete to potvrdit?
Bylo to tak, jak říkám. A když máte dobré výsledky, s organizací žijete a váš odchod by zaměstnavateli způsobil problémy, přesvědčuje vás dost důrazně. Ale nezákonně to bych nechtěl tvrdit. A pak. Ten záměr který jsme právě diskutovali mne opravdu lákal.


Jaký charakter hrozby měly?
Čistě profesní nátlak.


Proč jste se neobrátil na policii nebo státní zastupitelství?
Nebyl důvod.


Pak jste ale podobně, jako vaši dva kolegové náměstci a ředitel Petrík, stejně skončil. Se slušným zlatým padákem, který strhl vlnu kritiky. Zda jste si odměnu, která podle hejtmana Davida Ratha dosáhla částky šest milionů korun, zasloužili, je věcí názoru. Otázkou ale je, zda dozorčí rada o smlouvě, nebo jejím dodatku, které takové odchodné zajišťovaly, věděla. Podle senátora Karla Šebka prý nikoli. Co si o tom myslíte? Vždyť členové dozorčí rady dostávají za práci v tomto orgánu možná více, než deset tisíc korun měsíčně. Za tuto částku už by přece měli vědět, nad čím dozírají…
Tak zaprvé zlatý padák jsme si nevymysleli a už vůbec ne na poslední chvíli. Jeho výše byla stanovena ve smlouvě už při mém nástupu do funkce. Vysvětlení bylo takové, že musím dělat práci bez ohledu na čas, v krátké době za dva náměstky, v nestabilním politickém prostředí s rizikem neočekávané a náhlé ztráty práce a zřizovatel to ocenil ve smlouvě. Disproporce mezi záměrem a smluvními podmínkami pro způsob výplaty byla odstraněna kritizovaným dodatkem smlouvy. V moderní obchodní společnosti je to běžné. Co se týká dozorčí rady mám pocit že se snaží zříct zodpovědnosti, kterou má ze zákona. Byla dozorčím orgánem zřizovatele a její členové jako jediní měli nejen právo, ale i povinnost kontrolní. Mohli nahlížet do všech dokladů, včetně mzdových. Zda tak neučinili a proč, nevím. Pokud by prostudovali smlouvy a měli výhrady kupříkladu k odstupnému, mohli žádat jeho změnu. Upřímně, nikdy jsem o jeho výši ani nepřemýšlel a změně bych jistě nebránil. Opravdu nejsem z těch, kdo pracuje jen pro peníze. Zasedání dozorčí rady se konala pravidelně a všichni členové vedení vždy zodpověděli všechny otázky a předložili povinné i vyžádané doklady. Za tím si stojím.


Na policii asi stejně budete vypovídat. Ukončením práce managementu už se zabývá na podnět krajského státního zastupitelství policie. Co říkáte trestnímu oznámení? Vyšetřování může ukázat, že jste se ničeho protiprávního nedopustili nebo naopak. Nebo to může být problém v tom, že nemocnice má údajně schodek až 60 milionů korun?
Nejsem ekonom, finanční operace jsem neřídil. Ale doklady které jsem měl k dispozici jako člen statutárního orgánu včetně externího auditu říkají o hospodářských výsledcích něco jiného. Minulé vedení ještě za příspěvkové organizace nemocnice bylo zaměstnanci kritizováno, protože neinvestovalo a nemocnici takzvaně vnitřně zadlužilo. Hrozba ztráty licence v některých oborech nebyla daleko od realizace. Zub času se podepsal a my jsme museli řešit jednu havárii za druhou a do nemocnice investovat aby se prosadila. Myslím, že to Benešáci, kteří nemocnici navštívili museli pocítit. Přiměřená ztráta ještě neznamená že hospodářská jednotka je nezdravá nebo že vedení porušovalo finanční kázeň. Poctivé by bylo vysvětlit její příčiny. Osobně si myslím že vyšetřování odhalí pravdu a bude v náš prospěch.


Už jste na policie vypovídal?
Dosud ne. Jsem předvolán k podání vysvětlení na příští týden.


Audit nezávislé externí společnosti, který si benešovský deník mohl podrobně prohlédnout ukázal, že za tři čtvrtletí loňska měla nemocnice schodek jen 21 milionů korun. Kde myslíte, že Rath přišel ke svým číslům, která schodek posouvají až k 60 milionům?
Já znám auditovanou uzávěrku k 30. září 2008 kde je ztráta jak říkáte vy, dokonce hodnocena pozitivně jako ztráta, za kterou je další zlepšení zdravotní péče v nemocnici. Nevidím žádný důvod k tomu, aby koncem roku byla výrazně vyšší. Ale skutečnost nám musí říct bývalý ředitel nebo ekonomický náměstek, já nemám více informací.


Nové vedení kraje teď benešovskou nemocnici prezentuje jako jednu z nejhorších. Je to jen politická rétorika nebo jsou důvody ČSSD věřit. Vždyť Benešov byl div ne předkládán jako vzor a najednou se dozvídáme, že tady máme nejmizernější zařízení v kraji. Jako pacienta mě takové létání od zdi ke zdi docela drtí. Co vás?
Já ctím svou zásadu: Říkat nezkresleně to, co si skutečně myslím a říkat to tak, jak s tím v klidu já sám můžu žít a podívat se na sebe do zrcadla. Jestli někdo něco tvrdí, musí Vám to také podložit a podrobně nezkresleně vysvětlit. Já jsem přesvědčený, že nemocnice patří nejen technickým vybavením, ale i personálně ke špičce ve Středočeském kraji. Toto opakovaně potvrdila anketa zadavatele, kterým byl Středočeský kraj. Benešovská nemocnice v ní byla dvakrát za sebou pacienty hodnocena jako nejlepší v kraji. Svědčí to o kvalitě a spektru poskytované péče, služeb, technického vybavení a v neposlední řadě o firemní kultuře organizace. Dále si například neodpustím připomenout fakt, že se podařilo personálně vybavit a otevřít oddělení ORL včetně non stop pohotovostní služby. Osobně bych nechtěl s bolestí uší či jiným problémem jezdit až do Krče. Těch dobrých věcí, je v nemocnici na celý jeden článek vaší rubriky. Nenechte se proto drtit nepodloženými fakty a věřte svým pocitům. Já benešovskou nemocnici vnímám jako velmi dobře funkční nemocniční celek a za svou práci se nestydím. Pravda, že rozdíly mezi pracovišti jsou, ale neznám oddělení, kam bych nešel s vlastní rodinou, protože bych pochyboval o jeho vybavení nebo o kvalitě personálu.


Můžete našim čtenářům prozradit, co nyní děláte?
Jistě, není to tajné. Pracuji pro společnost Toshiba, divizi lékařských přístrojů. Zatím se seznamuji s firmou a sortimentem produktů divize medical. Takže, zase se vracím ke strojařským kořenům. Vždy jsem z žertu říkal, že nejsem čistokrevný doktor.


Budete dál působit jako lékař? Například na Záchranné službě v Benešově?
Ano, mým přáním je uspořádat si čas tak, abych mohl sloužit, na zdravotnické záchranné službě. Práci na záchrance jsem vždy bral jako koníčka, nikoliv jako tvrdou práci, kterou ve skutečnosti je. Po tom se mi stýská. No a na skutečné koníčky, kterým je jízda na koni lesy okolo Blaníka mi skutečně nějak nezbývá čas.