Po veterinární prohlídce se u dravce potvrdila stará otevřená zlomenina pažní kosti u levého křídla.

„Zranění bylo tak vážné, že káně měla dvě možnosti. Rozhodovali jsme se mezi amputací a osteosyntézou – operací, která by mohla křídlo zachránit," vysvětlila veterinářka    Martina Vondráčková, která káni operovala.

Při chirurgickém zákroku musela být odstraněná odumřelá část kosti a tím vznikla zhruba centimetrová mezera mezi zlomenými konci pažní kosti.

K srůstu kosti a navrácení funkčnosti křídla bylo potřeba provést fixaci končetiny pomocí kostního drátu, který spojuje zlomené konce.

Při hojení zlomeniny se kolem poškozené kosti začne vytvářet vazivová tkáň, která se později přemění na kostní svalek a tak spojí zlomené konce dohromady. 

„Po upevnění hřebu a zašití rány nás čekala noc plná napětí, zda se káně z narkózy vzpamatuje. Rozhodně se nadá říci, že by první dny po operaci probíhali dle našich představ. Když se káně po operaci probudila, byla apatická, takřka bez chuti do života," popsala  Lucie Bohatá další hodiny po ošetření  ptáka.

Tento stav trval po dobu dvou dnů, kdy byly káni podávány infuze a látky tlumící bolest.

Třetí den po operaci při ranní kontrole zvířat čekalo ochránce zvířat milé překvapení. Káně seděla na větvi, svým zobákem si opečovávala pírka a v očích měla jiskřičku života.

„Po dobu dalších čtyř dnů jsme ji museli ručně krmit, jelikož nejevila sebemenší zájem o potravu. Když jsme jí šestý  pooperační den dali do karanténní klece kus masa, zaujatě se na kus kuřete zadívala. Jakmile jsme popošli tak, aby nás neviděla, hned se do masa pustila. Večer v kleci zbyly jen obrané kosti,"  upřesnila ochránkyně.

Desátý den po operaci skončila antibiotická terapie a dravec byl přemístěný do venkovní voliéry, která pro ni má příjemnější podmínky na zotavování. Po téměř měsíci od operace káně sedí po většinu dne se zafixovaným křídlem na větvi a vyhlíží ostatní dravce nad rozlehlou loukou.

„I když ještě zdaleka nemá káně  vyhráno, svým apetitem a znovu nabytou chutí do života nám dokazuje, jak se takovéto zákroky vyplácí. Za týden by se měl uskutečnit kontrolní rentgen, kde bude přesně vidět, do jaké míry se zlomenina úspěšně hojí," dodala Lucie Bohatá.