Studenti třetího ročníku nedostali pro svoji seminární práci konkrétní zadání, co by město na 1700 metrech čtverečních v sousedství základní školy chtělo nebo potřebovalo.

„Měli z objektu udělat něco, co by zapadlo do rázu ulice a vymyslet, co by tam mohlo být. I proto pro ně bylo těžší," vysvětlil Martin Rataj, místostarosta Votic.

Budoucí architekti si lokalitu na rohu ulic Kaplířova a Školní zmapovali, změřili a´ vyfotografovali, aby se jejich nápady do vymezených prostor vešly a navazovaly na komunikace.

„Je těžké místo využít, abychom nezatěžovali budoucím provozem centrum města v okolí školy," podotkl místostarosta.

Svěřenci architektek Ludmily Čajkové a Ivy Knappové z ČVUT, které ve středu navečer ve votickém Multifunkčním společenském centru (MSC) prezentovaly návrhy těch studentů, kteří do Votic nepřijeli osobně, si před zpracováním návrhů udělali ve městě mezi obyvateli anketu, co jim chybí.

Lidé diktovali, že wellness s vířivkami a masážemi, kavárny, hotel

O šestnácti návrzích, které budou vystavené v MSC do konce března vystavené, mohou Votičtí hlasovat. Neznamená to, že studie s nejvyšším počtem hlasů bude realizovaná.

„Autory vítězných návrhů odměníme za to, že pro Votice něco vytvořili," nastínil Martin Rataj. Město totiž za vypracování návrhů nic neplatí, studenti je zpracovali v rámci studia architektury a urbanismu.

Pro vysokoškoláky to ve Voticích byla první veřejná prezentace a obhajoba školních prací

„Z několika projektů by šel sestavit záměr, který by vyhovoval okolí," konstatoval místostarosta, jehož i jeho kolegy překvapil zájem obyvatel o studentské návrhy. Očekávali několikanásobně nižší účast. Do MSC dorazili především lidé z okolí nevyužitého areálu bývalého sídla Compagu.