„Na kvalitu medu nemá onemocnění vliv. Pouze oslabuje včelstva, která pak mají menší snůšku medu. V krajním případě při velkém přemnožení mohou včelstva i zkolabovat," upozornila Hanka Chmelová, jednatelka benešovské základní organizace Českého svazu včelařů.

Ke komplikované situaci přispěl i výskyt moru včelího plodu, který se v minulém roce na Benešovsku objevil na několika stanovištích a řada včelstev musela být kvůli tomu zlikvidovaná spálením. V jejich okolí vytyčila veterinární správa ochranné pásmo, kde provádí zvýšený dohled nad zdravotním stavem tamních včelstev.

Nákazová situace na Benešovsku byla také jedním z témat víkendové okresní konference včelařů.

Když se včelaři ohlíželi za uplynulými obdobími, všímali si obětavé práce některých svých kolegů a jako poděkování za jejich aktivitu jim byla udělená vyznamenání.

Mezi nejvyšší vyznamenání Českého svazu včelařů se řadí odznak „Zasloužilý včelařský pracovník", který převzali včelaři Jan Šíma, předseda základní organizace v Benešově, a František Hlaváček z Vlašimi, předseda okresní organizace Benešov.

Na okresní konferenci, která se koná jednou za pět let, vyhodnotili také svou činnost v uplynulém období, a zvolili si zástupce na příštích pět let, jejichž úkolem bude i nadále zajišťovat bezproblémový chod včelařských organizací na Benešovsku. Těm se daří postupně získávat mladé kolegy.

Pro včelaření se daří získávat mládež

Letos se mezi zástupci včelařů z okresu objevila řada nových mladých tváří, členská základna se v posledních letech mírně omlazuje a snad je to i zásluha řady včelařských kroužků mládeže, které se na popularizaci včelařství u těch nejmladších ročníků podílejí značnou měrou.

„Velmi úspěšný je včelařský kroužek mládeže z Vlašimi. Tamní děti se pod vedením Františka Hlaváčka pravidelně úspěšně zúčastňují řady soutěží se včelařskou tématikou," připomněla jednatelka benešovských včelařů Hanka Chmelová.

Od minulého roku jsou dva včelařské kroužky i v Benešově. Další fungují při organizacích v Načeradci, Netvořicích a Trhovém Štěpánově.

O med a o včelky je v poslední době mezi veřejností velký zájem, což všechny včelaře samozřejmě těší. O zájmu svědčí například neustále se zvyšující návštěvnost v expozici Včelí svět v obci Hulice, která je pro veřejnost otevřena od roku 2012.

V minulém roce byla otevřená rozhledna Špulka na vrchu Březák u obce Lbosín a Lbosín a i tam se mohou návštěvníci seznámit se životem včel na jednom ze stanovišť naučné stezky na cestě k rozhledně.

Seznam oceněných. 

Zasloužilý včelařský pracovník republikového výboru ČSV
Jan Šíma (ZO Benešov)
František Hlaváček (ZO Vlašim)

Vzorný včelařský pracovník republikového výboru ČSV
Ing. Milan PLAŠTIAK ( ZO Louňovice pod Blaníkem)
Ing. Zdeněk RYŠÁNEK (ZO Vlašim)
Ing .Pavel RUDOLSKÝ (ZO Vrchotovy Janovice)

Odznak vzorný včelař okresního výboru ČSV Benešov
Ing. Hanka CHMELOVÁ (ZO Benešov)
Marta STIBŮRKOVÁ (ZO Krňany )
Zdeněk DVOŘÁK (ZO Bystřice)
Antonín TŮMA (ZO Netvořice)
Petr STEJSKAL (ZO Týnec nad Sázavou)
Josef BAREK (ZO Týnec nad Sázavou)
František HAVLÍČEK (ZO Trhový Štěpánov)

Čestné uznání okresního výboru ČSV Benešov
Přemek PETRÁK ( ZO Neveklov )
Ing. Pavel MALEČEK (ZO Čechtice )
Petr DVOŘÁK (ZO Dolní Kralovice)
Lukáš ZAJÍČEK (ZO Pyšely)