„Kdo by si myslel, že tato soutěž je výhradní záležitostí technických škol, byl by překvapený, kolik právě netechnických škol je v projektu úspěšně zapojených," objasnil Jiří Kotouč, někdejší ředitel Integrované střední školy technické v Černoleské ulici, který se podílí od začátku na projektu Enersol, jehož dvanáctý ročník vyvrcholí za dva týdny národním kolem.

Studenti z devíti škol letos přihlásili 39 projektů. Krajská konference Středočeského kraje projektu Enersol 2016 se uskutečnila v minulých dnech v Rakovníku. Během ní zazněly prezentace 14 studentů ve všech třech kategoriích.

„Šíře projektu umožňuje účast všech typů škol, těch kde chtějí pomoci s výchovou studentů k šetření životního prostředí, upozornění na možnosti úspor energie a šetření s vodou. V benešovském regionu patří k nejaktivnějším školám právě ty netechnické. Vždy záleží na zapálení a elánu pedagogických pracovníků a ředitelů středních škol, kterým není tato velmi důležitá a sledovaná oblast hospodářství lhostejná," upřesnil člen hodnotící komise Enersolu.

Na Benešovsku jsou nejaktivnější dvě školy. Ve Střední odborné škole a Střední zdravotnické škola v Černoleské ulici, kde je koordinátorkou Magdaléna Bořilová, se zapojilo jedenáct studentek a jeden student, převážně ze druhých ročníků.

Dominika Zelenková, Anna Hlavničková, Michaela Andreasová, Kateřina Zívalová, Sabina Purkrtová, Mariana Dohnalová, Ondřej Bouček, Adéla Janovská, Markéta Kubáňová, Lucie Nováková, Monika Stibůrková a Iveta Kuklíková, z nichž pět postoupilo na krajskou konferenci.

Další aktivní školou je Obchodní akademie Neveklov, kde je koordinátorkou projektu Václava Netolická, která připravila se svými studenty 14 projektů, z nichž tři postoupily do krajského kola.

hlavní kategorie: Enersol a praxe  prezentovaných 8 projektů
1. D. Zelenková SOŠ a SZŠ Benešov Tepelní paraziti
2. J. Jícha OA Neveklov Aerobní fermentor EWA
3. M. Mátl SOŠ a SOU Vlašim Rekuperace v Piaristické koleji
4. Š. Malec SPŠ a VOŠ Kladno Předcházení požárů

kategorie Enersol a inovace prezentované 4 projekty
1. J. Kubín SPŠ a VOŠ Kladno Energie do kapsy
2. P. Benda ISŠT Benešov Využit. obnov. zdroje energie

kategorie Enersol a popularizace prezentované 2 projekty:
1. M. Stibůrková SOŠ a SZŠ Benešov Zeměkoule

Benešovští studenti se nominovali do reprezentačního družstva, které bude kraj reprezentovat při Celostátní konferenci projektu Enersol 17. a 18. března v Nymburku. Z každého kraje budou vybraní nejlepší studenti a ti vytvoří reprezentační družstvo České republiky na Mezinárodní konferenci Enersol 2016, kterou bude ve dnech 14. a 15. dubna hostit Brno.

V každém kraji je určená jedna střední škola – Regionální vzdělávací centrum (RVC). Ta zajišťuje pro ostatní zainteresované školy semináře pro studenty a jejich pedagogy na téma vyplývající z tématiky projektu.

Studenti pod vedením pedagogů za účasti regionálních firem zpracovávají projekty, ve kterých hodnotí a naplňují téma Enersolu.

„V určeném termínu se projekty sejdou na RVC a odborná komise vybere nejlepší práce ve třech kategoriích: Enersol a praxe, Enersol a inovace a Enersol a propagace," přiblížil organizaci studentských soutěží Jiří Kotouč.

Při vlastní prezentaci musí studenti v průběhu sedmi minut účastníky konference seznámit s obsahem projektu pomocí přednesu, audiovizuální techniky a případně pomocí modelu. V závěru prezentace student podává návrhy na uplatnění projektu, případně na vylepšení stávajícího zařízení.

Tento projekt se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a hejtmanů jednotlivých krajů. Letos jsou do projektu zapojené střední školy z jedenácti krajů ČR a vybrané školy ze Slovenska, Slovinska, Rakouska, Německa a Polska.