Výroční sympozium 12. ročníku české části mezinárodní soutěže Enersol, spojené s prezentací projektů, hostila ve čtvrtek 17. a v pátek 18. března Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Nymburk.

Slavnostního zahájení druhého dne konference se zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který nad akcí převzal záštitu.

„Je velmi důležité, aby se studenti a učni již během studia na středních školách věnovali užitečným tématům úspor energií, využití obnovitelných zdrojů a dalším perspektivním oborům.

Středočeský kraj podporuje vědeckou a výzkumnou činnost studentů středních škol, a tudíž i projekt Enersol. Vážím si také toho, že celostátní konferenci Enersolu v letošním roce hostí Středočeský kraj a město Nymburk," řekl hejtman Miloš Petera.

Cílem projektu Enersol je zajímavou formou zahrnout vybraná ekologická témata do školních vzdělávacích programů. Prezentace také umožní žákům a studentům vyjádřit názor na daná témata před veřejností. A v neposlední řadě mají studenti a učitelé zásluhou práce na projektech vytvořit partnerské prostředí.

Benešovská studentka postoupila do mezinárodního finále

Celostátní konference v Nymburce se zúčastnilo jedenáct reprezentačních družstev ze všech krajů České republiky. Studenti představili 43 projektů ve třech kategoriích.

„Sledoval jsem několik prezentací a moc se mi líbilo, jak studenti k představení prací přistoupili. Je vidět, že mladí lidé mají velký zájem o témata snižování emisí, zabývají se obnovitelnými zdroji energie a celkově jim velmi záleží na tom, aby oni i jejich potomci žili ve zdravém životním prostředí," uvedl hejtman Miloš Petera.

„Zaujala mě například práce studentky Dominiky Zelenkové ze Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy Benešov, která pečlivě a s velkou osobní invencí zpracovala téma tepelného parazitismu v bytových domech," pochválil práci středočeské reprezentantky hejtman Miloš Petera.

A jaké práce byly v české části mezinárodního projektu Enersol 2016 nejlepší? Vítězem se stal Olomoucký kraj, Středočeši obsadili 7. místo.

Mezi jednotlivci skončila ve velké konkurenci na vynikajícím třetím místě zmíněná reprezentantka Středočeského kraje Dominika Zelenková z Benešova, která postoupila do mezinárodního finále. To se uskuteční 14. dubna v Brně.