Například ale ve Voticích „splynuly" na přelomu července a srpna základní a mateřská škola do jedné příspěvkové organizace města. Ředitelkou sloučeného školského zařízení je Zuzana Bukovská, dosavadní ředitelka ZŠ Pražská Votice.

Školní rok začíná votickým ve čtvrtek 1. září, kdy noví žáci prvních tříd přijdou na první vyučovací hodinu vchodem z Pražské ulice. Ostatní klasicky přes šatnu. Do 1.A + C nastupuje po dvaadvaceti dětech, do 1.B o jednoho žáka více.

V pátek má první stupeň čtyři a druhý pět vyučovacích hodin třídnických prací. Pro zahřívací kolečko se příští týden odehraje výuka podle rozvrhu, ale bez odpoledního vyučování.

Střídání ve funkcích ředitelů

V neveklovské Základní škole Jana Kubelíka došlo k předání kormidla. Dosavadního ředitele Petra Voříška po 13 letech ve funkci ředitele vystřídala Martina Šťástková, která ve čtvrtek přivítá třídy 1.A s deseti dívkami a 14 chlapci i 1.B se stejným počtem prvňáčků.

Děti stráví ve své třídě první hodinu a pak přejdou do auly, kde se uskuteční přivítání se všemi žáky i učiteli za účasti vedení města i dalších hostů. Rodiče mohou prvňáčky doprovodit do třídy i v pátek.

S neveklovskými prvňáčky se ale rodiče musí druhý školní den ve třídě rozloučit před zahájením vyučování, které skončí v 11.30. Od pondělí už z důvodu zajištění bezpečnosti již nebude rodičům umožněný vstup do ZŠ Jana Kubelíka, pouze přes kancelář školy.

Ke střídání také došlo v ZŠ Bystřice, kde Vladimíra Chramostu odcházejícího na zasloužený odpočinek vystřídal s koncem uplynulého školního roku jeho dosavadní zástupce Martin Gruber. Do třídy 1.A nastoupí 13 kluků a 11 dívek, do 1.B čtrnáct prvňáčků a deset prvňaček.

Čerčanské děti mají prázdniny delší

Do čerčanské základní školy dorazilo k jarnímu zápisu 65 dětí, z nichž jedno má odklad školní docházky. Ve čtvrtek ale ve škole nezahájí výuku ani jeden žák první třídy, protože nový školní rok 2016/2017 začíná kvůli pokračujícím stavebním pracím na přístavbách a nástavbách školní budovy pro všechny děti až 26. září.

Od 1. do 23. září budou ve škole pouze žáci, jejichž rodiče nemají hlídání. Školáci mají náhradní program, není žádná výuka.