Na opravu krovů, střechy, okapových svodů, schodišť, vodovodních i odpadních přípojek podlah, stěn, fasády, výměnu oken, parapetů, zárubní a dveří, přebudování elektroinstalace, zřízení topení a další desítky prací včetně zakonzervování dochovaných fresek měla, to vše pod dohledem pracovníků památkového ústavu, stavební firma šibeniční termín.

Sedm měsíců včetně zimních, kdy stavební firmy zpravidla práce utlumují. Naštěstí pro ní i město jim letošní mírná zima umožnila rekonstrukci nepřerušovat.

„Řemeslníci to vůbec neměli jednoduché. Chvílemi jich tam bylo tolik, že se proplétali jeden okolo druhého. Administrativní termín od listopadu do konce května by při tužší zimě určitě nešel stihnout. Naštěstí se mi podařilo s ředitelem regionálního operačního programu domluvit prodloužení do konce července, což se firmě podařilo," konstatoval starosta Votic Jiří Slavík.

„Zakázku rekonstrukce nám provedla firma se širokým záběrem řemeslných prací a odborníků, tak to dopadlo ke spokojenosti města jako investora i památkářů, s nimiž stavbaři každý krok průběžně konzultovali," upřesnil starosta.

Bez dotace by objekt chátral dál

Votice by celkovou opravu desítky let zanedbávaného objektu, který sloužil částečně jako skladiště i coby sídlo ředitelství sousedního podniku vyrábějícího elektropříslušenství, ze svého rozpočtu nedokázalo utáhnout.

Z celkové ceny rekonstrukce kláštera, která se zatím vyšplhala na 36, 3 milionů korun, pokryje pětaosmdesát procent (29,6 milionů korun) dotace z regionální operačního programu.

Město zaplatí zbytek i nutné vícepráce, které se objevily po zahájení opravy. „Na terénní úpravy rajského dvora a vysbírání kamenů využijeme pracovníky zaměstnané veřejně prospěšné práce," podotkl Jiří Slavík.

V rámci rekonstrukce se podařilo opravit do původní podoby i dvě z cel, které sloužily mnichům františkánského řeholního řádu jako ložnice.

Západní křídlo na rekonstrukci čeká

Smutnější osud zatím má čelní křídlo kláštera do Klášterní ulice, kde občané i návštěvníci města mohou vidět úroveň péče někdejšího režimu o zabavené církevní památky. Na jeho opravu se dotace nevztahovala.

„Rekonstrukci zbývající křídla, které je z ulice nejvíce vidět, jednorázově z vlastních zdrojů nezaplatíme. Budeme pravděpodobně postupovat po etapách s pomocí dílčích dotací.

Klášter v průběhu srpna dodavatel začne vybavovat mobiliářem tak, aby interiéry, v nichž byla částečně dochovaná a opravená štukatérská výzdoba, odpovídal charakteru budovy, níž budou stěžejní dvě expozice. Bitva u Jankova a 1645 a významní rodáci. Chybět nebude ani dětský koutek.

Slavnostní otevření kláštera chystá radnice na září

Zatím správce objektu, investiční technik Petr Vodňanský, budovu systematicky odvětrává, aby po zednických pracích vysychala a vlhkost neničila dřevěné podlahy, schody, obložení a listy.

„Po zprovoznění plynového topení také provedeme topnou zkoušku, která by měla vlhkost omezit," připomněl starosta Jiří Slavík.

Po odchodu řemeslníků zbývá dokončit několik drobných detailů. Po nových schodech a podlahách zatím pracovní exkurze našlapují v návlecích, aby nedošlo hned k podrápání prken kamínky zanesených do objektu na podrážkách.

„Před zahájením provozu pro veřejnost budeme muset dořešit čistící zónu," uvedl Petr Vodňanský ze správy majetku města, který zároveň poukázal v jižním křídle na zajímavost u zábradlí schodiště, které také podstoupilo odborné restaurování.

„Na dřevě bylo několik vrstev různobarevných nátěrů, které musely pryč, a tady v patře památkáři nechali schválně část zábradlí u zdi nenalakovanou, aby návštěvníci viděli původní nátěry," objasnil Petr Vodňanský.

Fragmenty fresek jsou zakonzervované

Na celkovou sanaci zatím čekají dochované fragmenty fresek s biblickými výjevy v prostorách někdejší kaple, které zatím odborník zakonzervoval pro budoucí náročné a hlavně nákladné restaurování.

Vchod do připravovaných expozic, na nichž se významně podílí členové občanského sdružení Za záchranu kláštera svatého Františka z Assisi, bude dočasně vraty do dvora u jižního křídla objektu, v Klášterní ulice.