Na konci roku na vedení radnice zasvítila krásná kladná cifra 19 milionů korun.

„Přebytku se dosáhlo úsporami při hospodaření a neuskutečněním některých akcí," vysvětlil Jan Kučera, místostarosta Votic.

„Pro některé akce jsme nestihli připravit podklady, nebo nedostali souhlasná stanoviska nadřízených orgánů," připustil statutární zástupce starosty.

Krom toho se zlepšil předem podhodnocovaný výběr daní, který skokově narostl v prosinci, takže jejich výběr byl naplněný na 102 procent.

Votice se také vrhly na finanční operace

„Pro optimalizaci našich nákladů na energie jsme uvažovali o jejím nákupu na komoditní burze. Množství energií, které Votice spotřebují, není dostatečné nato, abychom jí mohli na burze nakupovat.

Tudíž jsme přistoupili k elektronické aukci a jejím prostřednictvím jsme vysoutěžili nové dodavatele na zemní plyn i elektrickou energii," nastínil Jan Kučera další zdroj úspor pro radniční kasu.

Na plynu ušetřili na osmi odběrných místech 36 procent ceny, což představuje 121 tisíc korun.

Obdobně ušetřit se podařilo i na elektrické energii

U elektřiny se Voticím jejím nákupem prostřednictvím elektronické burzy podařilo meziročně uspořit skoro 39 procent běžné ceny.

„Máme 83 odběrných míst. Společné prostory v domech. Chodby, sklepy. V penězích úspora představuje 101 tisíc korun," vypočítal místostarosta Jan Kučera.

Úmysl nakupovat na energetické aukci prezentovala radnice i občanům města, aby se mohli zúčastnit a využít společný nákup ve svůj prospěch, aby ušetřili.

„Asi z vrozené nedůvěry se toho zúčastnilo minimum lidí z Votic a okolí. Letošní výsledky je snad povzbudí," poznamenal zástupce starosty.