Hlavní konvoj vozidel s postiženými, jejich doprovody a nezbytnými kompenzačními vozítky se zdržel v tradičních sobotních dopoledních kolonách před Benešovem, tak si ovládání elektrického vozíku před třináctikilometrovým sešupem do Prčice v 9 hodin zkoušel jen Ladislav Hofta z Říčan.

„Jsme tady každý rok, pochod jdu celkem po patnácté. Předtím, než se začalo chodit z Miličína, jsme startovali ve Voticích," uvedl muž upoutaný do invalidního vozíku. Jeho pečovatelský doprovod odhadl, že na Vítkovo náměstí v Prčici dorazí v půl druhé odpoledne. „Máme konstantní rychlost, takže vyzkoušené," podotkl muž.

Vyrazili poprvé

Na miličínskou trasu se vydala i Mirka Tůmová z Benešova. Měla zde sraz s dcerou a třemi vnoučaty. Sofinkou, Járou a půlročním Robinem v kočárku. „Jdu odsud úplně poprvé. Jinak chodíme kratší trasy kolem Benešova," vysvětlila babička Mirka Tůmová.

„Domů dorazíme s nějakou přestávkou tak za tři hodiny. My tam totiž bydlíme," nastínila její dcera Helena Marečková Budějická.

Dvacet výškových metrů pod vysílačem Mezivrata u Oldřichovce, vrcholové partii České Sibiře, připravovali ve stánku s občerstvením pochutiny tří mladé ženy. Poprvé. „Pochod do Prčice bychom nezvládli tak rychle. Leda, že by na nás kontroly počkaly. Asi tak týden," zasmála se Kateřina Maxová, profesionální hasička na rodičovské dovolené.

Ve Vojkově na návsi ke kontrolnímu stanovišti přicházeli „dálkoplazové" ze tří startů. Čerčany, Benešov, Bystřice.

Zhruba desetičlenná skupinka dorazila na letošní ročník ze Štětí plným autobusem souputníků. „Já jdu pochod pošesté. Vycházeli jsme ze Sedlčan, z Tábora, Olbramovic a letos poprvé jdeme z Bystřice, protože jsme trasu ještě nešli," objasnila Jana Pečená. „Do cíle jsme vždycky dorazili všichni. Ještě se nestalo, že by někdo nedošel. Mezi 17. a 18. hodinou se v Prčici posbíráme a jedeme všichni zpátky," doplnila blondýnka ze Štětí v Ústeckém kraji.

Na vojkovské návsi studovaly mapku Jana s dcerou Martinou Kuglerovou z Prahy. „Že v domově seniorů natáčeli televizní seriál Život na zámku, víme. Ale že stojíme před bývalou školou a naproti je fara z jednoho dílu 30 případů majora Zemana, jsme netušily," přiznaly turistky. „Až to příště budou dávat, tak si pochod připomeneme, že jsme tady byly," konstatovaly Pražandy a vydaly se občerstvit.

Zuzana Jeníčková Kladno: „Pochodujeme úplně poprvé. Jsme sportovci, tak jsme si řekli, že to musíme do Prčice zkusit. Mám za sebou několik extrémních překážkových běhů, tak je pochod zpestřením, procházkou na pohodu a tréninkem před víkendovými závody."

Kateřina Maxová, Slaný: „Samotný pochod jsem nešla, neměla jsem příležitost. Už cestou sem jsme si říkali, že to je nádhera se tady projít, protože příroda je zajímavá a krásná. Ale asi bychom na pochod potřebovali delší dobu, nezvládli bychom to tak rychle."

Kontrolní stanoviště vedli manželé Stehlíkovi poprvé

Na náves ve Vojkově  mířily tři trasy pochodu do Prčice. Účastníkům průkazky razítkovali manželé Karel a Jarka Stehlíkovi z turistického oddílu KČT Praha Karlov.

Kolik lidí kontrolou v sobotu v poledne už prošlo?

Tak dvě stě až tři sta lidí. Z Čerčan asi tři, přičemž první přiběhl už ve čtvrt na jedenáct. Z Benešova asi deset, patnáct. Mají to přeci jenom o pár kilometrů blíž.

Absolvovali jste pochod Praha – Prčice?

Tuhle trasu sice zajišťuje náš oddíl, ale Prčici nechodíme, protože se v přírodě vyhýbám mnoha lidem. Chodíme normální turistiku, máme rádi přírodu, pořádáme vlastní pochody.

Takže se účastníte v roli kontrolorů?

Bafuňaříme úplně poprvé. Zaskakujeme za kolegyni, která připravuje pochod po Ašsku a Chebsku.

Počty účastníků na startech

70 km – trasa Karla Kulleho, Praha, metro Háje (696), 42 km – trasa Zdeňka Hájka, Týnec n./S, spol. dům, (321), 50 km – Pikovice, u lávky (259), 49 km – Čerčany, železniční stanice (206), 44 km – Benešov, sokolovna (290), 35 km – trasa Jardy Bursíka, Bystřice, vlaková zastávka (1111), 33 km – Olbramovice, nádraží (2309),

23 km – dětská trasa, Votice, náměstí (2325), 31 km – Střezimíř, nádraží (2157), 30 km – Tábor, autobusové nádraží (4737), 43 km – Tábor, autobusové nádraží (95), 35 km – Mladá Vožice, autobus. nádraží (264), 30 km – Robinova trasa, Gymnázium GaSOŠE Sedlčany (3570), 31 km – Milevsko, Dům kultury (1346), 40 km – Milevsko, Dům kultury (91), 30 km – Petrovice, základní škola (771),

13 km – vozíčkářská trasa Miličín (98), 76 km – Cyklo Praha, stanice metra Opatov (560), 62 km – Cyklo Milevsko, Dům kultury (242), 73 km – Cyklo Tábor, autobus. nádraží (182), 58 km – dětská trasa Cyklo Tábor, autobus. nádraží (224).