Předmětem záměru je výstavba bioplynové stanice na zpracování odpadů a zemědělské produkce. Vyrobený plyn bude spalovaný ve dvou kogeneračních jednotkách.

Jednu s výkonem 300 kWel investor Biostanice Vlašim s.r.o. plánuje v místě bioplynové stanice severovýchodně od Vlašimi, vlevo od silnice do Pavlovic.

Druhou s výkonem 250 kWel přímo ve městě Vlašim na pozemku mezi sportovišti Na Lukách a areálem základní školy na Sídlišti, kam bude bioplyn dodávaný od Pavlovic středotlakým plynovodem.

Kapacita zařízení je plánovaná na zpracování téměř 19 tisíc tun biomasy a odpadů jako například lihovarských výpalků a ze zpracování rostlin za rok.

Připomínkovat lze do konce ledna

Od úterý 5. ledna, kdy byl upravený záměr zveřejněný na minimálně 15 dnů, mají radnice ve Vlašimi, Pavlovicích a Kladrubech jako územní samosprávné celky, veřejnost a dotčené správní úřady třicet dnů na zaslání stanoviska krajskému úřadu.

Bioplynová stanice u Pavlovic bude pro výrobu plynu pro dvě kogenerační jednotky (Pavlovice, Vlašim – Luka) „požírat" téměř 19 tisíc tun biologických odpadů ročně.

Vytříděný bioodpad z komunálního odpadu, odpady z pekáren, lihovarské výpalky, posekaná tráva, odpady ovoce, zeleniny a zbytky po zpracování rostlin, zbytky z kuchyní a stravoven, jateční odpad včetně masa, krve a vnitřnosti, bramborový odpad, tuky, kaly z čističek odpadních vod, jímek, septiků i chlévská mrva.

Tuhé odpady by mělo navážet v pracovních dnech sedm až osm nákladních aut, lihovarské výpalky cisterna každý druhý den.

Přibližně čtyři tisíce tun zfermentovaného materiálu se z bioplynové stanice bude vyvážet v traktorových cisternách na pole a rozstřikovat jako hnojivo. Přibližně tři týdny na jaře a tři týdny na podzim, což představuje asi dvacet jízd denně.

Posudek o vlivu stavby a provozu bioplynové stanice včetně obou výrobníků elektřiny na životní prostředí je zpracovaný na téměř 150 textových i obrazových stranách a obsahuje dalších přibližně 50 stránek příloh, na nichž jsou popsaná všechna možná zdravotní rizika pro obyvatele, možné narušení životního prostředí i hlukovou a imisní zátěž s ohledem na současný stav životního prostředí ve Vlašimi na jeho severovýchodním okraji.

Případný únik bioplynu

Při vzniku netěsnosti na plynovém potrubí nebo uzávěrech může dojít k unikání bioplynu, což by měla zjistit obsluha stanice čichem a provozovatel by měl hned zajistit zjištění a odstranění závady. K drobnému úniku bioplynu dojde při tlakování rozvodů bioplynu prostřednictvím odvzdušňovacího potrubí a výduchu. Tento stav údajně nastává pouze při náběhu bioplynové stanice v půlhodinovém intervalu.

Závada na střednětlakém plynovodu ze stanice u Pavlovic do vlašimské lokality Luka by mohl indikovat typický zápach a na větší únik bioplynu z potrubí upozornit ztráta výkonu kogenerační jednotky.

Dle písemného vyjádření odboru výstavby a územního plánování vlašimské radnice je záměr v souladu s platným územním plánem. Krajský úřad jako orgán ochrany přírody nemá k záměru žádné připomínky a lze podle něj vyloučit významný vliv bioplynové stanice i obou elektráren na životní prostředí.