„Zdroje přes týden nám víceméně pokryjí spotřebu. Přes víkend, kdy přijedou rekreanti a lidé nejsou v práci, však musíme dovážet hodně vody. Chystáme se připojit další zdroj pitné vody a postavit novou úpravnu. Podle čerpacích zkoušek by to mělo problém s vodou vyřešit,“ uvedl Pavel Špunda, místostarosta obce Lešany.

„Co se týče našich obecních studní, kapacitně jsme na tom zatím dobře. Problémy však mají občané v lokalitách mimo Netvořice, kteří nejsou napojeni na vodovod a jsou závislí na svých studnich. Před asi šesti týdny tu byl z krizový štáb, objížděli jsme je a snažili jsme se jim pomoct. Dováželi jsme jim vodu, ale na zásobníky to zatím není,“ řekla starostka Netvořic Monika Šlehobrová.

Městys vydal doporučení, aby lidé s pitnou vodou šetřili. „Opravdu jej dodržují, nezalévají jí, nemyjí si auta. Doporučení se týká také napouštění bazénu,“ dodala. „Situace není dobrá, ale jinde jsou na tom hůř,“ shrnuje celou záležitost netvořická starostka.

Klášter v Sázavě.
Sázavský klášter nyní láká i zájemce o krasopis

Na velkou spotřebu pitné vody v obci upozorňuje starosta Pyšel Stanislav Vosický. „Průměr je 88 litrů na osobu a my jsme na 160. Máme sice nádrže na dešťovou vodu, ale vůbec u nás neprší. Nějakou dobu u nás platila vyhláška, která omezovala užívání pitné vody. Místní jí šetří, ale ne o všech obyvatelích se to dá říct. Budeme to řešit další studnou,“upřesnil.

Čerčany i Poříčí nad Sázavou jsou napojené na vodovodní přivadeč Javorník – Benešov, nedostatkem pitné vody dle slov představitelů obce tedy netrpí. „Problém má však několik částí obce, například Jericho, kde není obecní vodovod. V částech obce, kde vodovod není, jej hodláme do budoucna vybudovat, ale jsou to vysoké investice, musíme to naplánovat,“ uvedl starosta Čerčan Martin Richter.

Jan Kratzer, starosta Poříčí nad Sázavou, si pochvaluje: „Máme tu výhodu, že máme vlastní studni, vlastní zdroj pitné vody, a zároveň jsme napojeni na přivaděč z Javorníka. Máme tedy dva stabilní zdroje pitné vody, které kombinujeme a mísíme a v obecním řádu nemáme problém ani s kvalitou, ani s množstvím vody.“

V posledních dvou letech si však místní stěžují na výrazný úbytek vody ve svých studních. „Někde je to opravdu až skokový pokles podzemních vod ve studních. V minulosti tito lidé odmítali připojení na obecní vodovod nebo se z technických či finančních důvodů tehdy nedodělal. Teď operativně pracujeme na tom, abychom tam vodovod dotáhli,“ dodal.

Obec Krhanice netrápí problém se zásobami pitné vody, ale dlouhodobé sucho. „Jsme napojeni na Želivku přes posázavský vodovod, případně si lidé dočerpávají vodu ze studní. Z hlediska pitné vody tedy problém nemáme, problém je však s vodou dešťovou, které je velice málo. Letošní deště u nás bychom spočítali na prstech obou rukou,“ konstatoval starosta Aleš Papoušek. 

Ilustrační foto.
KRÁTCE: oprava křižovatky či parní modely na Konopišti