Takovou zkušenost mají mnozí řidiči v tomto období. Když se ochladí, do motorového prostoru právě zaparkovaných automobilů vnikají kuny, aby se tu ohřály. Kromě toho ale drásají termoizolační výstelku a pochutnávají si na kabelech. V případě překousnutého kabelu pak motor dává nižší výkon a teprve následně řidič zjistí, co se vlastně stalo.

„Vzhledem k tomu, že kuny nelze ani trávit ani lapat do pastí, je možné je od této činnosti pouze odrazovat. Zaručený a vyzkoušený recept je zavěsit do prostoru motoru v punčoše či ponožce chuchvalec vyčesané kočičí srsti, nebo pokapat izolační výstelku citrusovým olejem do aromalamp," poradil řidičům mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že lze také kabely potřít tekutým voňavým mýdlem. Existuje i speciální sprej proti kunám, který je dražší, ale zase dál dostříkne.

Podle zkušeností některých řidičů je účinné umístit pod motorový prostor parkujícího auta pás králičího pletiva. To je kunám nepříjemné, takže do motoru nelezou. Problém s poškozenými zapalovacími kabely hlásí i řidiči parkující ve městě mezi paneláky na parkovištích navazujících na městskou zeleň. Kuny si zvykly na přítomnost lidí a teplo právě zaparkovaného vozu je láká. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i spolupracující redaktor našeho deníku, který letos z tohoto důvodu vyměnil u svého auta už dvě sady kabelů od svíček.

KAREL CHLUMEC