„Celá akce je realizována ze strany Středočeského kraje a v současné době probíhají, při zachování průjezdnosti silnice přípravné práce na vlastní asfaltování," řekl v úvodu starosta Krhanic Aleš Papoušek, který tímto zároveň žádá řidiče, aby kolem stavební techniky projížděli se zvýšenou opatrností.

Středočeský kraj naplánoval asfaltování této komunikace třetí třídy na tři etapy s tím, že první fáze měla začít už na podzim loňského roku. To se ale nakonec kvůli poruše obalovny firmy, která měla zakázku realizovat, nepodařilo.

Stavební firma hledala řešení, jak harmonogram stavebních prací dodržet, proto zvažovala i možnost dovážet asfalt ze své druhé, vzdálenější obalovny. Bohužel náklady na dopravu materiálu by byly natolik vysoké, že od této možnosti musela nakonec ustoupit a spojit první etapu s druhou, která byla naplánovaná na jaro letošního roku.

„Navýšení nákladů bylo pouze jedním z hledisek. Druhým byly obavy z nadcházejícího zimního období, kdy není možné asfalt. Proto provedli pouze zabezpečení šoupat, kanálů a osazení dopravního značení," vysvětlil Aleš Papoušek.

První etapa asfaltování, která měla být podle původního plánu již hotová, vede od základní školy do lesního úseku za statkem. Druhá, jarní pak pokračuje od lesa na křižovatku do Čakovic. Třetí a zároveň poslední etapa je zatím pouze výhledová. Při té by mělo dojít k pokládce nového asfaltového povrchu v úseku od Základní školy Krhanice k železničnímu viaduktu. Kdy a možná i zda vůbec bude třetí část realizovaná je zatím otázkou. Podle starosty Krhanic je prý třeba si uvědomit, že jde o komunikaci „až" třetí třídy. Přesto se netají tím, že udělá vše proto, aby přesvědčil Středočeský kraj, aby i na tuto část komunikace zničené od projíždějící těžké techniky či od objížďky, která obcí vedla v době povodní, uvolnil finance.

Při asfaltování dojde k uzavírkám v obci Krhanice. V první fázi nebude průjezdný úsek od školy až po křižovatku pod obecním úřadem. Vjezd do Kozí ulice bude v této etapě zachován. V další etapě bude uzavírka od odbočení do Kozí ulice až ke statku. V dalších fázích dojde k uzavírce od statku až ke křižovatce k Čakovicím. Stejně jako v loňském roce budou občanům Krhanic zasílány zpřesňující informační SMS zprávy.