Animáky pobaví děti i dospělé
Neveklov - V pořadí sedmá festivalová událost v neveklovském kině je tentokrát pořádána na téma Animáky pro děcka i dospěláky, a trvá celý víkend. V pátek 8. září zahájili pořadatelé Neveklovský filmový festival ve 20 hodin snímkem Buchty a klobásy. V sobotu 9. září naopak začne program již dopoledne. Od 10 hodin se mohou diváci pobavit s Patem a Matem ve filmu, následně od 17.30 uvidí snímek Strážci Galaxie vol.2, posléze od 20 hodin Mrtvou nevěstu od Tima Burtona. V neděli 10. září započne v 10 hodin Lego příběh a celý festival pořadatelé zakončí filmem Mary a Max v 18 hodin.

Při bálu pošlou pohledy nemocné holčičce
Vlašim - Princeznovský bál v zámeckém parku ve Vlašimi se koná v sobotu 9. září od 14 hodin, tento rok v pořadí po třetí. Novinkou bude, že návštěvníci akce si nejen užijí mnoho zábavy, ale také vytvoří úsměv na tváři velmi nemocné holčičce. Ta miluje pohledy, a proto pořadatelé vyzývají všechny, kdo se na bál chystají, aby s sebou přinesli nepopsané, různorodé pohledy, které nakonec dívce společně zájemci pošlou. Mimo tohoto dobrého skutku bude ale na pořadu dne i bohatý program. Od 16 hodin si třeba přítomní zatančí s princeznami jako je Sněhurka či Popelka.

Při celorepublikovém dnu otevřou okresní památky
Benešovsko – Dny evropského dědictví budou na pořadu dne v sobotu 9. září a v neděli 10. září také na Benešovsku. V rámci celorepublikové události bude zpřístupněno Muzeum Podblanicka ve Vlašimi a Benešově, zámek Růžkovy Lhotice, hrad Český Šternberk i Komorní Hrádek.

Jaroslav Jírů v zápase Poříčí s Tuchlovicemi.
Kuriózní góly a penalty orámovaly zápas v Poříčí



Při pivovarských slavnostech ochutnají ležák Stodvacítku
Benešov – Hodně zábavy i poučení si při už šestadvacátých Pivovarských slavnostech užijí v sobotu 9. září návštěvníci benešovského Pivovaru Ferdinand. Akce začne v pravé poledne a skončí až ve 22 hodin. Na dvou pódiích se vystřídá osm kapel. Na nádvoří pivovaru se ale bude také soutěžit. Hosté, kteří při té příležitosti ochutnají všechna v současnosti vařená piva, dostanou od benešovského sládka také jeden bonus. Právě na oslavu výročí založení pivovaru uvařil vídeňský ležák s názvem Stodvacítka.

Dožínky oslaví v Krišnově dvoře hudbou i vařením
Postupice – Příjemná nálada ovládne v neděli 10. září od 10 hodin Krišnův dvůr v Městečku u Postupic v souvislosti s druhým ročníkem dožínek. Příchozí se mohou těšit nejen na prohlídku celého statku či povídání staroindické filosofii, ale také na zpěv, tance a různorodé pochutiny. K dispozici bude i kovářská, mlynářská, a keramická dílna, stánek s ájurvédskými masážemi a jógou, naučná galerie Starobylé Védy, menší galerie s historií farmy, indické malování na obličej i malování Hennou. Dětský stan poskytne tematické hry pro děti, a samozřejmě bude připravena projížďka farmou na volském povozu.

Herci Václav Vydra a Jana Boušková navštíví kino
Čerčany – Povídání o všem, tak se jmenuje kulturní pořad v čerčanském kině, který se bude konat v neděli 10. září od 19 hodin. Akce se zúčastní herečka Jana Boušková a herec Václav Vydra, kteří si s přítomnými podebatují o všem, o čem budou mít návštěvníci chuť.

Ve Vlašimi mají přednášku o korunovacích Marie Terezie
Vlašim – Další z akcí, kterou Muzeum Podblanicka připomíná 300. výročí narození Marie Terezie bude v pondělí 11. září od 17 hodin přednáška o této významné panovnici. Koná se v zámku ve Vlašimi a přednášejícím bude Jiří Hrbek, pracovník Historického ústavu AV ČR a přední odborník na období absolutismu 17. a 18. století. Ve Vlašimi pohovoří o cestě Marie Terezie k jejím korunovacím. „Přednáška je také součástí letošního cyklu v němž vystupují odborníci z Karlovy Univerzity, Akademie ČR a dalších institucí,“ připomněl historik Jindřich Nusek, organizátor cyklu z Muzea Podblanicka.

Ilustrační foto.
Zábavní park v Benešově se má schovat do hal