Život arcivévody poznají lépe

Konopiště - Prohlídka nazvaná Životní osud arcivévody, následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho potomků začne právě v úterý od 20 hodin. Jedná se o další z netradičních akcí na zámku Konopiště nedaleko Benešova. Komentovaná prohlídka s průvodcem ukáže návštěvníkům život Františka Ferdinanda d’Este a jeho potomků. Dnes si mohou zájemci také užít různorodé výstavy po celém okrese. Navštívit mohou třeba vlašimskou expozici Za vlády Marie Terezie v Muzeu Podblanicka či prodejní výstavu Cestou i polem v Krasovicích.

Devítičlenná Lednická kapela zahraje swing

Benešov – Hudební koncert skupiny Melody Gentlemen, dříve pojmenované Lednická kapela, odstartuje již ve středu na Masarykově náměstí v Benešově. Tento devítičlenný hudební soubor, který vznikl v roce 2009, zahraje již od 20 hodin každému, kdo na náměstí zavítá, a to právě československé evergreeny ze 30. a 40. let minulého století či filmové klasiky. Program je pro příchozí zcela zdarma, protože je připravený v rámci letního festivalu Benešov City Live.

Štěpán Kojan přijede místo plánovaného Čejka band

Benešov – Kvůli onemocnění člena kapely Čejka Band tato formace v Benešově nevystoupí. Na pódiu na Masarykově náměstí se ve čtvrtek se svým recitálem představí Štěpán Kojan. Vystoupení začne ve 20 hodin.

Dozví se, jak to bylo dál s Popelkou či Zlatovláskou

Konopiště – Divadelní představení Kapka medu pro Verunku se koná v pátek od 20 hodin v Přírodním divadle Konopiště. Jedná se o divadelní pohádku, ale i muzikál, který je orientovaný přímo na děti. Příběh je o lásce, přátelství, o naší modré planetě Zemi, a i o tom, jak to mohlo být dále v království Popelky, Zlatovlásky nebo Hloupého Honzy, zda uměli dobře vládnout a neudělali při tom někde zásadní chybu.

Castletour oživí klášter

Sázava – Letní open air koncert s názvem Castletour začíná v Sázavském klášteře již v pátek. Zde si návštěvníci budou moci užít moravské folkové kapely. Program se bude konat v zahradě Sázavského kláštera. Tato hudební šňůra, jak ji na stránkách samotného Castletour představují, chce propojit návštěvnost českých památek i s českou hudbou. Od června do září tak akce křižuje zámky, hrady ale právě i kláštery.

Archeologie zabaví všechny

Sázava – Den experimentální archeologie nazvaný trefně Archeoden se koná v sobotu od 12 hodin. Zájemci si budou moci zkusit činnosti, které vykonávali lidé v pravěku a středověku, ale uvidí také práci archeologa a restaurátora. Připraveny jsou i tři krátké taneční vystoupení, a následný workshop historických tanců s taneční skupinou Florén.

Obec oslaví 750 let od vzniku

Drachkov – Oslavy 750 let od vzniku Drachkova budou připraveny v sobotu od 13.30 na zdejším fotbalovém hřišti. Příchozí se rozhodně nudit nebudou. Na programu budou hudební vystoupení, divadelní představení i přednáška o historii Drachkova. Zúčastnění se mohou také těšit na ohňostroj, výstavu historických automobilů či expozici posledních modelů Škoda.