Kraslice ozdobí nejen slámou

Votice – Kurz zdobení kraslic slámou a jezerní sítinou zahájí lektoři zítra od 17 hodin ve společenském sále votického kina. Zájemci se během akce nejen naučí, jak kreativně vejce ozdobit, ale také jak kraslice nejlépe vyfouknout, odmastit či nabarvit. Lektoři na kurzu příchozí seznámí i s nejvhodnějšími vosky, pomůckami na malování, vrtačkami na vejce či stojany na vosk. Posléze si domů každý odnese několik velikonočních kraslic. Na akci je jen nutné donést přibližně deset vyfouknutých vajíček.

O vývoji dítěte v předškolním věku podebatují na besedě

Benešov – Beseda o vývoji dítěte v předškolním věku je pro zájemce připravená na dnešní večer od půl osmé v Mateřském centru Hvězdička na Masarykově náměstí v Benešově. Na setkání se příchozí dozví něco o zlobení nejmenších, hranicích ve výchově, dětském lhaní, vzdoru či o správném úchopu tužky u předškoláků. V rámci besedy bude velký prostor pro diskuzi zúčastněných s lektorkou Radkou Pikorovou.

Konec festivalu oživí známé osobnosti z řad herců

Benešov – Slavnostní zakončení literárního festivalu v Benešově je přichystáno na dnešní večer. Od 19 hodin mohou zájemci dorazit do auly benešovského gymnázia, kde Jitka Molavcová spolu s Alfredem Strejčkem představí a přečtou některé perly středověké literatury. V rámci slavnostní akce zahraje Josef Fojta na varhany a bicí spolu s Davidem Burdou, který odehraje své vystoupení na klarinet a vše doprovodí zpěvem.

Druhý ročník benešovského literárního festivalu si mohli příznivci užít skoro čtrnáct dní. Během dvou týdnů mohli zájemci navštívit pět různorodých událostí, které se konaly vždy v aule gymnázia nebo v Café Na Slovíčko. Do Benešova díky festivalu dorazil třeba Jiří Hájíček nebo Jaroslav Havlíček, aby uvedli svá knižní díla.

Benešovským kriminalistům může pomoci i sociální síť

Benešov – Díky komentářům na známé sociální síti mohou benešovští kriminalisté získat více informací. Na základě uveřejnění textu na facebookových stránkách Benešovského deníku o neznámém pachateli, který ohrožuje na Benešovsku ženy pistolí a žádá od nich peníze, se k diskuzi pod článek přidalo několik uživatelů webové sítě. Ti se zmínili nejen o tom, že muž je možná drogově závislý, ale že incident s ohrožováním obyvatelek Benešova není ojedinělý. Muž se v jednom případě neměl potřebu ani skrývat pod kapucí, jen žádal peníze.

Od soboty projíždějí řidiči na dálnici D1 kolem stavbařů

Ostředek – Modernizaci další části dálnice D1 na Benešovsku zahájilo Ředitelství silnic a dálnic v sobotu. Stavbaři se zaměřili na úsek mezi Ostředkem na 34. kilometru a Šternovem na 41. kilometru, který čeká rozsáhlá oprava. „Stavbu za 839 milionů korun dokončíme pravděpodobně v listopadu 2018,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V sobotu začali dělníci provádět mezi Ostředkem a Šternovem přípravné práce. Pokládali tam vodorovné dopravní značení a rozmisťovali provizorní svodidla. Na omezení v dopravě se řidiči v tomto úseku dálnice musejí připravit. Od pondělí bude doprava směrem na Prahu i na Brno svedena do dvou provizorních jízdních pruhů, tento režim potrvá do poloviny dubna.

Vlašimská radnice bude mít odborníka na svou propagaci

Vlašim – Odborník na propagaci města, který bude obhospodařovat i webové stránky Vlašimi či komunikovat s médii, začne na její radnici pracovat od začátku dubna. O novém postu informoval starosta Luděk Jeništa.