Dobrovolný svazek obcí Obecní lesy má rozpočet

Benešovsko – Rozpočet dobrovolného svazku obcí (DSO) Obecní lesy Benešovska pro letošní rok sestavili jeho členové tak, aby dodrželi schválený hospodářský plán. „Rozpočtové výdaje by měly pokrýt nezbytnou péči o lesní porosty a plánované zalesnění," připomněl lesní hospodář DSO Jan Krejčí s tím, že příjmy z těžby dřeva jsou sestavené podle současných cen. Sdružení v letošním roce plánuje příjmy téměř sedm milionů a výdaje o zhruba půl milionu nižší. Očekávaný hospodářský výsledek sdružení, na němž se kromě Benešova podílí i Týnec nad Sázavou, Bukovany, Václavice, Chrášťany, Mrač, Soběhrdy, Petroupim a Chlístov má být 557 tisíc korun.

Děti vynesly zimu

Benešov – Vynášení smrti, nebo také zimy, Moreny či Morany, ale i vítání jara je západoslovanský zvyk z dob předkřesťanských, který dodržují i děti z benešovské MŠ Čtyřlístek. Morenu vynesly tradičně na Sladovku a tam vhodily do potoka.

Předporodní kurzy budoucí maminky mají u Piaristů

Benešov – Všechno o těhotenství, porodu, kojení, šestinedělí a péči o novorozence se budoucí maminky dozví už v sobotu od 14.30 do 17 hodin v herně Mateřského centra Hvězdička. Zájemkyně ji najdou na Masarykově náměstí v objektu Piaristické koleje. Účast tatínka nebo blízké osoby organizátoři kurzu vítají. Lektorkami budou zdravotní sestra Iva Sedláčková a porodní asistentka Petra Doubravová.