Například v Týnci nad Sázavou ve volebním okrsku číslo 1 ve staré škole se komisaři před otevřením volební místnosti nemohli dostat do areálu školy.

„Zasekl se zámek vrat," konstatovala předsedkyně komise Milada Fraňková.

Zajistit zpřístupnění volební místnosti proto záviselo na jejím mladém kolegovi z komise. Ten přelezl branku a asi po pětiminutovém zápase se mu podařilo vchod uvolnit.

„Pokud bychom nestihli otevřít od osmi hodin, prodloužili bychom čas uzavření místnosti," konstatovali komisaři z Týnce.

Ti pak řešili ještě jednu úsměvnou situaci. Do volební místnosti přišla hlasovat mladá žena a teprve před komisaři si uvědomila, že se z Týnce odstěhovala do Vlašimi, takže v místě, na které byla leta zvyklá, využít pro volbu nemůže.

V půl dvanácté odvolila v tomto okrsku zhruba polovina z 570 voličů.

Prakticky stejnou účast měli i ve volební místnosti Tomice, pro volby, kvůli stejnojmenné obci označené římskou dvojkou.

To v další obci, Budeníně, volili kromě zastupitelů Votic také senátora.

V bývalé škole si zase někteří z tamních voličů ani neuvědomili, že u nich v obci se volí i noví senátoři.

„Možná i proto byl o senátní volby trochu menší zájem," připomněla předsedkyně komise Jaroslava Nováková, která ke kávě přinesla kolegyním a kolegovi upečenou bábovku.

Krátce před uzavřením volebních místností hlasovalo v Budeníně ze 132 zapsaných voličů 62 v komunálních volbách a jen 43 ve volbách senátních.

Hlasovali také místní dobrovolní hasiči. Někteří z nich si jen odskočili od svého rybníka, kde měli v sobotu 11. Října výlov. Při něm se na břehu nádrže sešla takřka celá ves.

„Každý kdo si chce koupit kapra, ho má za paušální cenu sto korun," připomněl velitel SDH Budenín František Polidar.

Volební okrsek Líšno spadající pod Bystřici je v luxusně zařízeném soukromém domě s koženou pohovkou, polstrovanými židlemi a plazmovou televizí. V pátek ve zrekonstruovaném bývalém formanském hostinci volilo 26 procent oprávněných obyvatel Líšna, v sobotu do 10 hodin 32,67 procent.

Městys Vrchotovy Janovice spolu s přilehlými osadami tvoří jeden volební okrsek.

„V minulosti jsme zřizovali volební komisi například v Šebáňovicích, ale trvale bydlících ubývá,  jsou tam spíše chalupáři. Tak se volební místnost pro několik desítek voličů zřizovat nevyplatí, " vysvětlila členka volební komise a zároveň pracovnice úřadu městyse Vrchotovy Janovice.

Do zasedací místnosti na předvoří vrchotojanovického zámku včera dorazilo 38 procent oprávněných voličů,  kteří současně hlasovali do horní komory parlamentu. „Volit do senátu nechtěli jen dva občané, " podotkla členka komise.

V Drachkově spadající pod město Bystřice volilo ve volební místnosti v hospodě na fotbalovém hřišti v pátek z 359 voličů 30 procent lidí.

V sousedních Nesvačilech v pátek odvolilo z 357 voličů 31,5 procent. V sobotu v 11 hodin dosáhl celkový počet voličů 142.