Dřevěná zavěšená konstrukce s rozpětím mezi dvěma břehovými pilíři 65 metrů, dlouhá 255 metrů, je novou spojnicí sázavských břehů, která nejen zkracuje cestu obyvatelům obce k zastávce autobusu z Týnce nad Sázavou do Prahy, ale také odklání cyklisty z rušné silnice na klidnější ve Zbořeném Kostelci.

Lávka, kterou tvoří nosníky ze smrkového dřeva a mostovka ze dřeva dubového, včetně cyklostezky, stála Středočeský kraj sedm milionů korun, dalších 24 milionů tvořily dotace EU.

„Musím se přiznat, že ze začátku se mi lávka ne příliš, ale vůbec nelíbila. Přišlo mi, že se sem vůbec nehodí. Ale teď jsem nucen svůj názor změnit. Tím, že je ze dřeva a zavěšená na ocelových lanech, docela do této krajiny zapadne," uvedl Jan Suchý, majitel chaty v Ledcích, který se přijel na slavnostní otevření spojnice obou břehů řeky Sázavy včera odpoledne podívat.

„Ani já jsem z toho nebyl ze začátku příliš nadšený. Zdálo se mi, že s lávkou to už nebude ta řeka Sázava a ta zřícenina hradu Zbořený Kostelec, na který jsem zvyklý. Ale buď jsem si už zvykl, nebo se mi to začalo líbit. Sám pořádně nevím," přiznal otevřeně cyklista Pavel. I on si nenechal oficiální otevření lávky ujít.

Té krátce před přestřižením pásky, která „bránila" v jejím používání popřál Miloš Petera dlouhou životnost a mnoho spokojených chodců a cyklistů.