Tím nejznámějším místem je dozajista svatoprokopská jeskyně. I tu by mohli zájemci v budoucnu navštěvovat častěji. Vše ale záleží na jednání s vlastníky. Budovy a pozemky Sázavského kláštera totiž mají tři vlastníci, o čemž se rozhodlo v nedávných restitucích. „S dalšími vlastníky jednáme. Projekt na obnovu zahrad jsme již dělali v minulosti, do plánů ale zasáhly restituce. Nyní se snažíme s vlastníky komunikaci navázat,” uvedla tisková mluvčí Jana Hessová z územní památkové správy pro Středočeský kraj. Spolupráce s vlastníky je ale podle ní velice dobrá. Projekt, který byl v minulosti vytvořený, se ale stejně musí nechat přepracovat. Kdy se tedy zahrady obnoví a následně otevřou veřejnosti, je zatím ve hvězdách.

Zahrady i svatoprokopská jeskyně v Sázavě se ojediněle otevřely veřejnosti.
Klášterní zahrady otevírají příležitostně

I tak někteří pracovníci Sázavského kláštera mají představu, jak by uzavřené zahrady mohly v budoucnosti vypadat. Možná právě díky starému projektu. „Zahrady se musí nejdříve upravit. Aktuálně jsou zarostlé nálety. Když máme čas, tak se najme specializovaná firma na prořezávání. Také by bylo nutné upravit cesty, jelikož zahrady jsou na svahu a jsou pro lidi nebezpečné,” podotkl zahradník Sázavského kláštera Jaroslav Nikodem. Zahrady by sloužily lidem především pro odpočinek a relaxaci. V některých částech by mohlo být hřiště pro děti či dokonce ovčín. Pravděpodobně by zahrady měly získat podobu, jakou měly v dávné minulosti.

Jaroslav Nikodem: Svou práci dělám pro pohodlí jiných

Zahrady i svatoprokopská jeskyně v Sázavě se ojediněle otevřely veřejnosti.Zdroj: Deník / Sedláková Lucie

Jaroslav Nikodem je již jedenáct let zahradníkem v Sázavském klášteře. Práci vnímá jako poslání. Snaží se totiž vytvořit návštěvníkům klášterního areálu co možná nejpohodlnější zázemí k odpočinku.

Kariéru ale Jaroslav Nikodem nezahájil jako pečovatel zeleně. Skoro celý život pracoval jako sklář v sázavských sklárnách. Po těžkém zranění ale musel zaměstnání opustit. „Měl jsem nepříjemný pracovní úraz, takže jsem po operaci čtyřhlavého stehenního svalu a páteře. V plném invalidním důchodu jsem byl 12 let. Následně jsem přešel na částeční, načež mě oslovila paní kastelánka, zda bych v klášteře nechtěl pracovat," uvedl Jaroslav Nikodem.

Starou kluzkou dlažbu nahrazuje nová s výrazně lepšími protiskluzovými vlastnostmi.
OBRAZEM: Bazén bude bezpečnější díky nové protiskluzové dlažbě

Nyní v Sázavském klášteře zastává nejen pozici zahradníka, ale také údržbáře, občasného průvodce a nákupčího. „Když je potřeba, tak vypomáhám, kde se dá. Nejsem oficiální průvodce, ale dělám speciální prohlídky ve věžích, na půdách či v zahradách," podotkl.

Hlavní úlohou Jaroslava Nikodema v Sázavském klášteře je ale především údržba zahrad, která podle jeho slov je nekonečná. Stará se o tři hektary pozemků, které je nutné sekat ručně, tedy motorovou sekačkou. Úklid odpadků po návštěvnících provádí každý den, ale ani hrabání listů nezanedbává.

Vodu do Benešovských domácností posílá benešovským potrubím společnost VHS.
Vodu budou Benešovu dál dodávat Francouzi