Soudce navíc vnímá omluvu obžalovaného, kterou soudu zaslal až po jednání, nikoliv předem, jako nedostatečnou. Po obžalovaném bude proto požadovat lékařskou zprávu o tom, že se jednání v Benešově nemůže zúčastnit. Jako nedostatečné při tom vnímal Vosmanský také ospravedlňování obžalovaného jeho obhájcem Pavlem Pohorským. Právník argumentoval tím, že se jedná o více než sedmdesátiletého muže, který kvůli svému zdraví nemůže vycházet do současných veder.

„Zprávu o zdravotním stavu chci mít předem, ne jako obvykle,“ řekl při dalším zmařeném jednání Vosmanský, který se teprve na základě znalecké zprávy rozhodne, jak trojí absenci obžalovaného ohodnotí.

Chovatel koní z Jankova podle obžaloby nedostatečně a v rozporu se zákony zacházel se svými zvířaty a ta mu pak byla odebrána. Procesu se prý nevyhýbá úmyslně a chce soud sám přesvědčit o své nevině. Celou kauzu navíc vnímá jako příkoří a odebrání zvířat považuje dokonce za krádež. Rovněž usiluje o vyloučení veřejnost z jednání, protože při něm je prý dehonestováni.

Případ více než 80 podvyživených koní v Jankově se už vleče už několik let. Zatímco místní upozorňovali na to, že koně hladoví a pohybují i volně po vesnici, chovatel tvrdil, že zvířata někdo vypouští ze zabezpečené ohrady úmyslně, aby ho poškodil. Dokonce mluví i o spiknutí proti němu. Loni v únoru pak státní správa zakročila a koně mu konečně zabavila.

Násilí. Ilustrační foto.
Kraj poučí radnice o ochraně před útočníkem

„Důvodem k odebrání byla skutečnost, že se chovatel o koně přestal starat a navíc prohlásil, že se o ně přestává starat,“ vysvětloval už dříve mluvčí SVS Petr Pejchal.

Stát zabavená zvířata rozprodal v aukcích, ale osm jich zůstalo „na krku“ městu Votice. Na starosti je má jeden z úředníků odboru životního prostředí.

„Vedle koní dělá běžně i jinou svou práci,“ připomněl votický starosta Jiří Slavík.

Právě u koní přemístěných do votických výběhů shledali veterináři jednoznačně stopy po týrání. Trápili je paraziti a měli i fyzická zranění. Několik zvířat dokonce hlady a nedostatkem péče uhynulo.

Kromě obžaloby za tento trestný čin, se muž zodpovídá i z trestního činu obecného ohrožení. Notoricky známé jsou totiž záběry TV Prima, kdy chovatelovo auto najíždí na koně ve snaze je rozehnat a znemožnit tak jejich odebrání. Podle obžaloby tím muž koně úmyslně plašil a hrozilo, že zvířata někoho zraní. Za to mu hrozí osmiletý trest.

Jenže než soud vynese rozsudek, budou se muset Votice dál starat o osm jim svěřených koní. Zvířata totiž jsou předmětem trestního řízení, a tak musí dál zůstat v péči města. Až do konečného verdiktu.

„Platíme ustájení a výživu koní a jen čekáme, kdy soud vynese rozsudek,“ potvrdil votický starosta Jiří Slavík. „Jedině soud může rozhodnou, co s koňmi bude dál. My jsme jen povinni je živit,“ řekl s tím, že město proto požádalo Ministerstvo zemědělství o dotaci. „Věřím, že uspějeme a že náklady, které jsme už měli, ministerstvo uhradí. Od začátku to už jsou dva miliony korun a náklady pořád rostou. V létě za potravu méně, v zimě pochopitelně více. Peníze, a to jednorázově i tisíce korun, stojí ale také veterinární péče,“ připomněl Jiří Slavík.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Ke kauze H-system hodlá kraj přispět statisíci korun