Potvrdila to dokonce jedna z koaličních zastupitelek, která ale právě kvůli změně názoru, nechce být jmenovaná.

„Kdybych věděla, jak to pod hotelem bude vypadat, nikdy bych pro to ruku nezvedla," přiznala s lítostí v hlase s tím, že je jí při pohledu na holou stráň do pláče.

Podobné pocity prožívá i někdejší zastupitelka Milena Povolná. Jejím srdeční záležitostí je svah pod kostelem sv. Šimona a Judy. Na zastupitelstvu už mnohokrát kritizovala jeho neupravenost.

V Týnci se v rámci projektu, na který město získalo dotaci pět a půl milionu korun 
s desetiprocentní spoluúčastí, nyní upravují plochy kolem hotelu, staré a nové školy a také v zahradě mateřinky na sídlišti. Dosud bylo v rámci projektu vykáceno 30 stromů a mimo něj pak dalších 43.

Za vykácené keře a stromy, jak projekt uvádí, budou vysazené v květnu a červnu nové. Další sázení pak čeká na ČSOP Vlašim, které projekt na regeneraci zeleně v Týnci vyhrálo, na podzim a také na jaře příštího roku.

A právě na proces vysazování znovu upozornila na jednání zastupitelstva Milena Povolná.

„U nové výsadby je podle norem nutné zajistit následnou péči, jako je odplevelování jednou za tři týdny a také zavlažování v prvních letech po výsadbě, pokud je málo srážek," citovala Povolná 
z projektu. „Kdo bude tuto péči zajišťovat," ptala se.

„Město," odpověděla místostarostka Adriana Bursová.

„A bude tato údržba hrazena z prostředků projektu?" pokračovala tazatelka.

„V rámci smlouvy s ČSOP Vlašim probíhá jak výsadba, tak péče a údržba zeleně," poopravil kolegyni starosta Týnce Martin Kadrnožka. „Za tuto údržbu nebude nárokována žádná další částka," ujistil.

Až ČSOP Vlašim smlouvu s Týncem naplní činy, to by se mělo stát během dvou let, začne se podle místostarostky města o zeleň starat někdo jiný.

„Je otázkou, kdo to bude. Buď se o zeleň dál bude starat ČSOP Vlašim, nebo si najdeme či založíme novou zahradnickou firmu," míní místostarostka Adriana Bursová.

Povolná si sice odpovědi poslechla, ale požádala, aby slova vedení o odpovědnosti za údržbu zeleně, byla zanesena do zápisu schůze.

V Týnci se o zeleň stará už několik let právě ČSOP Vlašim. Podle Povolné však ne dostatečně a to zejména o svah pod kostelem.

„Ze svého mobilu jsem volala do Vlašimi a zjišťovala, kdo se o tuto lokalitu stará a jak. Bylo mi řečeno, že loni na podzim tam keře ostříhali. Já říkám, že neostříhali. Byla bych proto ráda, aby tady na městě byl někdo, kdo to bude kontrolovat a hlídat, protože si smlouvou ČSOP přišlo na pěkné peníze," tvrdí Povolná s tím, že by měl pověřený pracovník města také hlídat, aby veškerá údržba zeleně byla vyúčtována v rámci smlouvy s ČSOP.

„Také jsem zvědavá, jak údržba bude probíhat. Velice bych si přála, aby někdo byl zodpovědný i za to, aby se údržba zeleně prováděla tak, jak je napsané v projektu," přidala se zastupitelka Alice Čečilová.

Projekt obnovy zeleně odstartoval v Týnci už v roce 2009, kdy ho projednalo a schválilo zastupitelstvo.

„Týnec nyní, po více než roční snaze, získal dotaci a ČSOP Vlašim bude dva roky pracovat na úpravách zeleně na městských pozemcích," připomněla ještě místostarostka Adriana Bursová.

Co říkají o radikálním zásahu do zeleně obyvatelé Týnce
Více, než na jednáních zastupitelstva města, diskutují obyvatelé Týnce na jeho webových stránkách. Příspěvky zaměřené na projekt regenerace městské zeleně ale vyvolává poměrně ostrou reakci s řadou protichůdných názorů.

Jindra: Nejprve měli udělat nějaké dotazy, ankety a ne hned začít kácet! Adriana Bursová je brutální zahradnice a ne místostarostka!

Vendelín: Mělo by se kácet více, hlavně staré, velké a nebezpečné stromy.

Jirka: Kácí se i zdravé stromy, místo, aby je někdo udržoval. U křižovatky u Trojánků byly stromy zdravé, ale paní místostarostka prý potřebuje dřevo na nějaké sochy. Dostali jsme dotace, tak to zlikvidujeme! Ale abyste byli schopní vytáhnout dotace na komunikace a chodníky, to vám moc nejde, myslím, že máme na úřadě dobrou ale dost drahou zahradnici. Jsem zvědav, kdo si vezme případné škody na zeleni k zodpovědnosti?

Petr: Paní Bursová má na starosti, mimo jiné, také kulturu. V rámci toho organizuje Řezbářský festival, kterého se zúčastní několik uměleckých řezbářů. Dřevo jim bude věnováno ke ztvárnění jejich uměleckých představ a sochy, které pak městu a umístěny ve vhodných lokalitách. To přispěje k propagaci Týnce.

Filip: Nemyslím si, že by se mělo víc kácet, ničí to Týnec jako takový.

Jarka: I kácet se někdy musí. Nikdo tu nejsme na věky.

Alena P: Kácení je zbytečné a nechápu, jak může někdo, kdo se sem přistěhoval a je zvolen jen na několikaleté volební období, rozhodovat o vzhledu Týnce na desítky let do předu. Myslím tím paní Bursovou, která se motá tam kam nemá, ať si ty sakury vysadí na zahrádce a ne ve městě!

Martin Kadrnožka: V době přípravy projektu nebyla paní místostarostka ještě na radnici. Při zadání přípravy projektu jsme za město pouze označili plochy, které jsme chtěli řešit. Návrh úprav jsme nechali na odbornících. Není tedy pravdou, že si Kadrnožka nebo Bursová vzpomněli, že se pokácí ten či onen strom…