Krajské soutěžní přehlídky amatérských divadelních souborů se o uplynulém víkendu účastnili už posedmé, tentokrát s autorskou komedií Šárky Fenykové Kurz efektivního rodičovství. Představení načeradeckých ochotníků sklidilo v konkurenci devíti zúčastněných souborů u diváků největší úspěch.

„Samozřejmě před představením se projevovala taková ta zdravá tréma, která nás vybičovala k maximálním výkonům. Jinak se nám hrálo bezvadně, jsme tam zvyklí, byli jsme tam už opakovaně. Porota ocenila naši scénu, hudbu a kostýmy, připomínku měla jen k tomu, že představení bylo příliš dlouhé," shrnula představitelka jedné z hlavních rolí Lenka Jedličková.

Právě jí porotci ze Svazu českých divadelních ochotníků a pořadatelského Divadelního souboru Klicpera Sadská udělili Cenu za herecký výkon za roli maminky Jolany Povolné. Porota se shodla také na tom, že ocenění si zaslouží i výkon Kateřiny Dudové, která za roli dcery Emy Povolné získala čestné uznání. Ocenění úspěšným divadelníkům předávala bývalá moderátorka TV Nova, dnes starostka Sadské u Nymburka, Eva Jurinová.

Načeradečtí divadelníci odjížděli na přehlídku po řadě repríz odehraných na Vlašimsku a Benešovsku, kde s představením pojednávajícím o peripetiích mladé rodiny a jedné pozapomenuté žádosti o adopci sklízeli divácké úspěchy.

Například na dvou představeních v Načeradci hru vidělo téměř čtyři sta lidí a ve Vlašimi bylo na Kurz rodičovství dokonce vyprodáno, přišlo dvě stě osmdesát diváků.

„Já jsem v této hře režisérů Václava Prokopa a Kateřiny Dudové nemusela vůbec nic předstírat nebo přehrávat. Role maminky Jolany čekající na adopci dítěte je jako vystřižená z mého života. O tom svědčí i to, že týden po loňské úspěšné premiéře jsme si domů s manželem, který hrál v představení mého muže Václava, přivezli domů adoptivní holčičku Lenku. Takže ta role mi, aniž by o tom autorka hry věděla, byla ušitá přímo na tělo," svěřila se protagonistka hlavní ženské úlohy s tím, že ten, kdo situační autorskou komedii ze současnosti ještě neviděl, neměl by si rozhodně nechat ujít další příležitost a může dorazit v pátek 15. května do vlašimského Kulturního domu Blaník.

KAREL CHLUMEC