Policisté ani vedení nemocnice se k ní nechtějí nyní šířeji vyjadřovat.

Co se v ordinaci ve středu 24. února odehrálo, popisoval Deník už v úterý 2. března a můžete si to přečíst a v přiložené audionahrávce i poslechnout ZDE.

Případ ryze kriminální ale může mít i jiný, než jen trestní dopad. Po Benešově totiž začínají kolovat informace, že by se případ mohl hodit do karet současnému hejtmanovi Davidu Rathovi.

Jak to vše spolu souvisí? Obviněný lékař je bratrem Rathova náměstka Zdeňka Seidla. Ten svého příbuzného před časem na místo primáře doporučil.

Při pondělní pravidelné tiskové konferenci ve Zborovské ulici o události veřejnost informoval David Rath. Nezačal však sám, nýbrž až po dotazu jakéhosi nezávislého novináře.

„Na to názor nemám,“ uvedl pro Benešovský deník náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Seidl. „Nevím, proč jsem s tím spojovaný, já za bratra nezodpovídám. Jsem ale přesvědčený, že k události nedošlo a jsem pro to, aby se co nejdříve vyšetřila a vysvětlila. Proč s tím hejtman vyšel právě v pondělí, k tomu se nechci vyjadřovat,“ řekl Seidl.

Podle zdrojů, jejichž jména Benešovský deník zná, ale respektuje jejich přání nejmenovat, se událost může hodit Rathovi k boji s vnitrostranickou konkurencí před nadcházejícími volbami. „To si tak nějak nemyslím,“ odpověděl Zdeněk Seidl. „Obviňovat někoho bez toho, aby se to prokázalo, je kruté,“ dodal k případu.

Hejtman Rath takovou konstrukci považuje za nesmyslnou a nevidí důvod v případu hledat politické pozadí. „Jedná se o podezření z velice vážného trestného činu a jako takové musí být vyšetřeno,“ dodal středočeský hejtman David Rath.

To, zda se aféra z benešovské nemocnice nakonec někomu hodí, jako munice před volbami, ukáží už nadcházející týdny.