Nyní Josefa Mužíka požádala o spolupráci skupina ARI pod vedením amerického právníka Edwarda Davise Fagana na projektu pod názvem Orlí hnízdo. Josef Mužík už dříve označoval toto místo nad Štěchovickou přehradou jako jeden z možných vstupů do podzemních prostor.

Odborníci z ARI věří, že toto je druhý strategický bod v systému tunelů. Očekávají, že odkrytí tohoto místa bude vzrušující a poodhalí roušku tajemství, které již přes šedesát let ukrývá krajina na soutoku řek Vltavy a Sázavy.

„Pan Fagan řekl, že je se mnou příjemné pracovat na tomto projektu, protože jsem odborník, který vlastní mnoho dokumentů a mé zkušenosti budou přínosem při pátrání po uložených nacistických dokumentech. Říká, že vše, co je v podzemí uloženo, musí být při nalezení pečlivě zdokumentováno a ošetřeno. A že jejich skupina na rozdíl od předešlých pátračů vše připravuje pečlivě, vědecky a podle všech platných zákonů,“ uvedl Josef Mužík poté, co se zástupcem Faganem podepsali smlouvu o budoucí spolupráci.

Američan se podle něj ještě zmínil o tom, že je to pomalá, ale vzrušující práce a poznatky nadále prokazují, že se hledači ubírají správným směrem. „Prý budou pracovat tak dlouho, dokud tajemství kolem Štěchovického pokladu neodhalí,“ doplnil Mužík.