Závod hostil celkem devatenáct soutěžících, z nichž většina měla k dispozici své asistenty, kteří jim byli při ruce jak při závodech samotných, tak po celé tři dny trvání mistrovství. Startovní pole tvořilo jedenáct závodníků ze Středočeského územního svazu, šest závodníků z ostatních územních svazů republiky a dva závodníci z Polska.

První den mistrovství byl ve znamení povinných tréninků, kdy si všichni závodníci vyzkoušeli místní vodu a na základě svých zkušeností volili taktiku na nadcházející závodní dny. Po večeři závodníci losovali svá lovná místa a sektory pro první den závodu a vymýšleli tu nejlepší strategii, jakým způsobem budou 1. závodní den lovit. „Vydali se ke svým chatkám, kde počala alchymie míchání krmení a příprava rybářského náčiní, kde volili mezi způsobem lovu „na děličku“, která u handicapovaných rybářů dosahuje maximální délky 11,5 metru, či na „odhoz“, kde používají několik variant prutů a připravují nejrůznější sestavy návazců," uvedl k přípravám Jan Porhansl hospodář kladrubských rybářů.

Objekt v areálu benešovských kasáren, který postihl kolem půlnoci 12. května požár, je podle místních obýván bezdomovci.
V kasárnách hořel objekt, v němž pobývali bezdomovci

V první závodní den mistrovství se závodníci, asistenti a organizátoři rozjeli na závodní úsek na Krásné louce v Mladé Boleslavi, která byla místem konání závodu. Program závodu by pro oba dny stejný. Po vstupu závodníků do vylosovaných sektorů počala jejich dvouhodinová příprava, během které proběhla kontrola použitého krmení hlavním rozhodčím a jeho asistenty. Deset minut před závodem bylo signálem ze startovací pistole zahájeno hlavní vnadění a poté již započal tříhodinový závodní maraton. Vzhledem k bohaté osádce revíru se v průběhu závodu nachytalo velké množství a mnoho druhů bílé ryby.

V prvním dnu závodu vyhrál s necelými dvanácti kilogramy nachytané ryby západočech Jiří Havel, druhý den klání byl na úlovky ještě bohatší a s patnácti kilogramy v něm zvítězil středočeský Radim Kozlovský. Nedělní závod přinesl i jednu raritu, kdy se dvěma závodníkům, Bohumilovi Sedláčkovi a Otovi Petráčkovi, podařilo na gram chytit stejnou váhu ryby (11 150 gramů). „Mistrem republiky pro rok 2017 se stal kladrubský Radim Kozlovský, druhé místo vybojoval Emanuel Vyhlídal z Hradce Králové a třetí skončil Jiří Havel ze západočeské Plzně,“ prozradil Jan Porhansl.

Jakub Valský a Mario Jarkas
Valský mění dres, z Liberce přestupuje do Boleslavi