Republika podporuje nemocné celiakií méně, než řada jiných evropských států. Náklady na bezlepkovou dietu jsou zhruba o 2400 korun měsíčně vyšší, než u běžné racionální stravy.
Zkušenosti s tím má dvacetiletá Simona, která se od malička bez bezlepkových potravin neobejde. Nesmí běžný chléb, pečivo, sušenky, knedlíky i uzeniny a celé spektrum výrobků, jež obsahují obilnou mouku jako pojivo.
„Dříve mi rodiče jezdili pro speciální výrobky do Prahy. Teď už třeba kukuřičný chleba koupím i v Benešově, ale některé polotovary, těstoviny a sušenky si necháváme také posílat. To vše stojí peníze,“ vysvětlila studentka.
Nemocní celiakií nemohou bez rizika jíst ve veřejném, školním nebo podnikovém stravování, mají omezenou možnost výběru potravin a musí kupovat speciální drahé výrobky, které nejsou v běžné maloobchodní síti dostupné.
„Jedinou možností pro nemocné jsou fondy prevence vytvářené zdravotními pojišťovnami. Z nich lze hradit péči s prokazatelným preventivním, diagnostickým nebo léčebným efektem, je-li poskytovaná pojištěncům v souvislosti s jejich existujícím nebo hrozícím onemocněním a jde-li o péči nad rámec zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedla Iva Hrazdílková z brněnské kanceláře veřejného ochránce práv, jež oslovila zdravotní pojišťovny s žádosti o přehodnocení jejich postoje .
VZP připravila správní radě návrh na uvolnění peněz
z fondu prevence. Oborová zdravotní pojišťovna má dvě položky, z nichž by teoreticky příspěvky mohla poskytnout.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nyní příspěvek na bezlepkové potraviny neposkytuje, pro rok 2009 tuto možnost zváží. Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance celiakům nepřispívá.
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda se nebrání možnosti příspěvku na bezlepkové potraviny pro rok 2009. V letošním roce by nemocní mohli na základě potvrzení od lékaře čerpat jednorázový příspěvek 1500 korun, pokud by to schválila její správní a dozorčí rada.
Česká národní zdravotní pojišťovna v rámci preventivního programu Bonus umožňuje nemocným čerpat prostředky na bezlepkové potraviny. Ostatní pojišťovny se k návrhu zástupkyně ochránce nevyjádřily.


Více ZDE