„Na Benešovsku zatím chřipková epidemie nepropukla. Ve třetím kalendářním týdnu byla situace poměrně klidná. Ve srovnání s předchozím týdnem došlo k vzestupu celkové nemocnosti, akutních respiračních infekcí o 19 procent, kdy celková nemocnost činila 1278 onemocnění na sto tisíc obyvatel, zatímco epidemický práh činí 1600 onemocnění na sto tisíc obyvatel," vysvětlila vedoucí protiepidemického oddělení.

Podle jejích slov došlo k nárůstu nemocnosti na našem okrese zejména u malých dětí a poté u věkové skupiny 15 až 24 let. Největší nárůst nemocnosti byl zaznamenán u prcků do 5 let věku, a to o více než padesát procent.

„Je pravděpodobné, že nemocných s akutním respiračním onemocněním bude přibývat, jako každý rok v tuto dobu. Ale zda nemocnost přesáhne epidemický práh, nelze předvídat. Loni se tak stalo v 5., 6. a 7. kalendářním týdnu a celková nemocnost tehdy dosáhla 2425 onemocnění na sto tisíc obyvatel," poznamenala Jindra Taterová a upozornila, že od začátku chřipkové sezóny 2015/2016 KHS Benešov neeviduje na svém území žádný závažný případ s úmrtím v souvislosti s onemocněním chřipkou, zatímco v loňském roce byly hlášeny dva závažné průběhy chřipky, které si vyžádaly hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení.

V předchozím kalendářním týdnu došlo také k vzestupu onemocnění s klinickým obrazem chřipky, takzvaným ILI (influenza–like illness), přesto je celková nemocnost ILI na Benešovsku nízká. Čtyřiadvacet onemocnění na sto tisíc obyvatel.

„Obecně se usuzuje, že teplé počasí je skutečně jedním z faktorů, které usnadňují šíření chřipky, ale odborné zdůvodnění pro to nemám. K šíření nákazy nejčastěji dochází při úzkém kontaktu s nemocnými, například v kolektivních a zábavních zařízeních, dopravních prostředcích, na pracovišti a podobně," odpověděla vedoucí protiepidemického oddělení benešovské hygienické stanice na dotaz, zda může být hlavní příčinou chřipkových onemocnění takovéto teplé počasí.

Podle ní neexistuje zaručený způsob, jak předejít respiračnímu onemocnění, ale to, že se nám chřipka vyhne, můžeme prý ovlivnit zejména očkováním. Další prevencí je vyhýbat se kontaktu s nemocnými, nenavštěvovat zbytečně místa s velkou koncentrací lidí, dodržovat osobní hygienu a zdravou životosprávu. To znamená pravidelně si mýt ruce, při kašli a kýchání si kapesníkem vždy zakrývat nos a ústa, používat jednorázové kapesníky, častěji větrat, přijímat zdravou stravu, otužovat se a zvyšovat fyzickou kondici.

„V prevenci chřipky je důležitá zásada, že pokud onemocním, zůstanu doma a léčím se, abych se nestal zdrojem onemocnění pro další osoby," zdůraznila Jindra Taterová a dodala, že vývoj onemocnění chřipkou na Benešovsku je možné každý týden sledovat na webových stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.