„Zateplení našich objektů, hlavně škol, dětských domovů a domovů pro seniory je pro nás jednou z programových priorit. Jsem rád, že se nám daří tento úkol plnit za pomoci evropských fondů a Ministerstvu životního prostředí, které na rekonstrukce a zateplování krajských budov přispívají," uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera s tím, že investované peníze se Kraji po čase vrátí v úsporách za vytápění v zateplených budovách.

Domov seniorů ve Vlašimi se bude zateplovat ve dvou etapách. První by měla být dokončena zhruba v polovině prosince v závislosti na počasí.

„Druhá etapa začne v polovině března příštího roku a ukončená má být nejpozději do posledního května. Toto prodloužení termínu musí ale ještě potvrdit Státní fond životního prostředí," uvedla krajská mluvčí Nicole Mertinová.

Rekonstrukcí projde pouze vnější plášť, stavební práce se neuskuteční žádné. První výběrové řízení na zhotovitele muselo být zrušené a později vyhlášené znovu. Středočeský kraj pak vybíral zhotovitele v soutěži, do níž se napodruhé přihlásili tři zájemci.

Ve vlašimském domově žije v současnosti více než stovka seniorů, kteří se kvůli hluku musí obrnit trpělivostí. Také jejich venkovní pohyb je částečně omezený. Zatímco nádvoří domova je volně přístupné, do zahrady za budovou je přístup omezený z důvodů probíhajících stavebních prací.

„Život klientů domova po dobu stavby bude omezen jen minimálně. Může je obtěžovat pouze případný hluk ze stavby," potvrdila Markéta Prokešová z tiskového odboru Středočeského kraje.

KAREL CHLUMEC