Více deště i odpadků, tak by se dal stručně shrnout jedenáctý ročník generálního úklidu řeky Sázavy. Při akci, která se uskutečnila pod heslem Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou, dobrovolníci potřetí uklidili řeku v celé její délce, tedy téměř 200 kilometrů, a řadu jejích přítoků. Nejdelší, bezmála devadesátikilometrový úsek z Kácova do Pikovic si opět vzala za své obecně prospěšná společnost Posázaví. Pod její taktovkou tu dobrovolníci od 8. do 10. dubna nasbírali zhruba osmnáct tun odpadků, což je zhruba o tunu víc než loni. S úklidem zde pomáhalo kolem tisíce lidí.

„Nedostávalo se nám hezkého počasí a tepla, a to možná odradilo i některé dobrovolníky. V odpadu převažovaly hlavně drobnosti. Potěšitelné je, že jsme nenašli nové černé skládky, vraceli jsme se spíš ke starším, o kterých jsme věděli, ale nikdy nebyl čas je pořádně uklidit. A ještě jednu zkušenost letošní ročník přinesl, a to tu, že nemusíte být vodáci, abyste s námi mohli jet uklízet řeku. Naopak. Hodně lidí se k nám letos přidalo proto, aby se mohli stát vodáky," zhodnotila akci manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Příjemné zjištění je také to, že mezi těmi, kteří přiloží ruku k dílu, každoročně přibývá dětí a mládeže. Vydatnými pomocníky jsou už několik let školy.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Uklízel se tehdy zhruba osmdesátikilometrový úsek mezi městem Sázava a Pikovicemi. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců.

JAROSLAVA TŮMOVÁ