Jako třeba osmadvacet dětí, které si přijely užít týden plný skvělé zábavy do Jablonné nad Vltavou.

„Tento tábor pořádá Dům dětí a mládeže Benešov a má název Kouzelná flétna. Takže se tady sešly převážně děti se zájmem o hru na tento hudební nástroj. Ať už začátečníci, tak pokročilí," uvedl hlavní vedoucí Radek Pokorný, který jezdí do Jablonné coby „hlavas" už zhruba deset let.

Program je každý den stejný. V půl osmé budíček, ranní hygiena a snídaně. V devět hodin nástup, kde se děti dozví, co budou celý den dělat. Dopoledne cvičí na flétnu nebo hrají v areálu tábora různé hry. Po obědě pak vyráží do lesa, na louku nebo se koupat do nedalekého krytého bazénu. Večerka je v půl desáté večer, ale kdo chce, může jít spát pochopitelně dřív.

„Dneska zrovna míříme do bazénu a budeme tam plnit další část naší celotáborové hry, která má vesmírné téma," prozradil hlavní vedoucí s tím, že kromě plnění různých vesmírných úkolů děti staví kosmickou loď.

Na závěr celého pobytu si děti ve věku 7 až 18 let na ohni upečou buřty, zahrají na flétny nebo si zazpívají.

„Ti velcí mi hlavně pomáhají s těmi menšími. Když jdeme ven, cvičí s nimi na flétnu a tak," vysvětlil Radek.

To ale nejsou zdaleka jediné úkoly, které na bedrech praktikantů leží. Občas se dětem zasteskne po mámě a tátovi. V ten okamžik přichází na scénu jejich starší kamarádi, aby jejich uplakané oči opět rozzářili.

„Přes den nemají čas si stýskat. To přichází večer, když si lehnou do postele. Ale i to je spíš jen ze začátku. Po pár dnech se otrkají, najdou si nové kamarády, a je po smutnění," dodal Radek Pokorný, který nabádá rodiče, aby svým ratolestem nedávali na tábor mobily.

Proti pohledům či dopisům nemá nic. Ty ať dostávají děti třeba každý den. Pokud ale potřebují nějakou mluvenou informaci, mají zavolat na mobilní telefon jemu.