Bývalý slavný cyklista, stejně jako řada dalších našich olympioniků formou besed s mládeží pomáhá s projektem Odznak všestrannosti olympijských vítězů.

„Tento projekt si klade za cíl přispět ke zvýšení osobní aktivity co největšího počtu dívek a chlapců a dát současné generaci školáků příležitosti zkusit sportovní začátky podobnou formou, jaká se osvědčila našim patronům, mezi nimiž je právě Slavoj Černý," uvedl sportovní manažer a spolupořadatel akce Radek Zavřel s tím, že mezi více než sto třiceti patrony působí medailisté a účastníci Olympijských her, Mistrovství světa a Mistrovství Evropy, kteří se kromě jiného zúčastní i okresních a krajských kol soutěží družstev odznaku všestrannosti.

V úvodu setkání se sportovní legendou školáci odpovídali na kvizové otázky se sportovní tématikou moderátora besedy Radka Zavřela, který za správné odpovědi rozdával drobné ceny, a poté už se ujal slova olympionik, rekordman a také vítěz mezinárodního šestidenního závodu Slavoj Černý.

Po představení a povídání o vrcholové cyklistice dal vitální šestasedmdesátník prostor pro zvídavé otázky školáků.

Po krátkém váhání postupně přibývalo zvednutých rukou „Kolikrát jste vyhrál? Jak kdy jste začínal? Kdy a proč jste skončil? Jak se vám závodilo v Moskvě? Jaký jste měl největší úraz při sportu?" Takové otázky létaly vzduchem tělocvičny a Slavoj Černý trpělivě odpovídal na každý položený dotaz.

Na řadu také přišel pohyb, to když moderátor vyzval sportovně založené žáky druhého stupně k soupeření v trojskoku. Vítězům pak olympionik z Říma gratuloval a nejlepšího z mladých sportovců odměnil tričkem.

„Překvapilo mě, jak jsou tady žáci aktivní, jak jsou zapáleni do sportu a jaký mají zájem o sportování. To na mě udělalo dojem," zhodnotila cyklistická legenda besedu po závěrečné autogramiádě.                                                                     KAREL CHLUMEC