Naposledy si ve své milované mateřince nazuli přezůvky, naposledy se posadili se svými mladšími kamarády společně k obědu, naposledy za sebou zavřeli vstupní dveře, kterými někteří z nich vcházeli ráno, co ráno dlouhé čtyři roky. Tímto významným dnem pro ně skončila první vzdělávací etapa jejich života. V září totiž nastoupí do první třídy základní školy.

Než ale řekli paním učitelkám definitivní „na shledanou" a kamarádům „ahoj" čekala na ně za přítomnosti rodičů malá oslava a slavnostní pasování na školáky.

„Loučení s předškoláky v naší školce organizujeme už poněkolikáté. S dětmi máme nacvičené krátké pásmo písniček a básniček, aby ukázaly, co se ve školce všechno naučily, poté dostanou pamětní list, medaili a pro všechny je pak připravené malé občerstvení," vysvětlila Jitka Beňová, vedoucí učitelka chrástecké mateřinky s tím, že dalším aktem oslavy je rozlučka s dětmi, kteří po prázdninách nastoupí do přípravné třídy.

Zatímco někteří předškoláci mají z přechodu do školy mírné obavy a při loučení s tetami ukápla i nějaká ta slzička, jiní se nemohou už dočkat.

„Já už mám školní tašku, kterou mi přinesl Ježíšek, dvoupatrový penál, krabičku na svačinu a sáček na přezůvky. Ten mi ušila babička," uvedl Adam, který se ale prý do školy zas tak moc netěší.

Na otázku proč, jestli kvůli tomu, že si ve školce mohl celý den jen hrát a nemusel tiše sedět v lavici nebo že se mu bude stýskat po paní učitelce a kamarádech jen pokrčil rameny a dodal: „Tak. Prostě se mi tam nechce."

To malá Apolenka se do první třídy moc těší. I jí přinesl takřka celou školní výbavu s obrázky hello kitty Ježíšek. Brašnu, penál, kufřík, plnicí pero, desky na sešity. Přestože počítá každý den, kdy se z ní už konečně stane velká školačka, obává se, aby to zvládla. Její dětskou dušičku trápí, že ještě neumí číst celé věty a sčítat umí jen do deseti.