O tom všem si Benešovský deník povídal s vedoucí centra Radomilou Macháčkovou.

Radko, kdysi jste nastoupila do rozjetého vlaku. Jedete v něm stále sama, nebo máte už nějakou posilu? Myslím tím, jestli jste stále jediným zaměstnancem mateřského centra.
Řekla bych, že se ten vlak teprve pomalounku rozjížděl, a já, jelikož do Kulíšku dojíždím z Benešova, jsem se začínala postupně seznamovat s lidmi, kteří do něho docházeli. Měla jsem představu, co bychom lidem v Bystřici mohli nabídnout, a v té době mi byla v těch mých plánech velkou oporou jedna ze zakladatelek Mateřského centra Kulíšek Vanda Pechová. Společně jsme začaly připravovat nejen aktivitu pro děti a maminky, ale i pro předškoláky a školáky.
Plán je jedna věc, jeho realizace věc druhá. Připravíte třeba Bramboriádu. To je putování po Bystřici s několika zastávkami, kde děti plní úkoly. Ale musíte sehnat dobrovolníky, kteří vám budou stát na jednotlivých stanovištích. No a tím se postupně vytvořilo takové, jak já říkám zdravé jádro, které nazýváme Babinec. Byly to převážně maminky, které už měly starší děti a tak měly čas, nebo si ho spíše udělaly na to, začít nám pomáhat. Musím to zaťukat, pomáhají dodnes. Postupně nám začaly pomáhat děti, které, jak já říkám v Kulíšku vyrostly a nyní jsou už na základní škole, středních, či vysokých školách. Moc nám v našem snažení pomáhá i Město Bystřice. Přispívá nám částečně na moji výplatu, elektrickou energii a některé jednorázové akce, či třeba na kroužky. Ale stálým zaměstnancem jsem v Kulíšku jen já.

Změnilo se za tu dobu něco v Kulíškovi?
Za tu dobu, přece jen je to 11 let, jsme udělali několik změn. Kulíšek obývá téměř celé jedno patro bývalé základní školy. Z jedné třídy se udělala herna, která se před několika lety proměnila v džungli. Je žlutě vymalovaná, jsou tam dřevěné prolézačky, klouzačky, tobogan, a interier je dotvořen obrázky zvířátek na stěnách. Po zdech se prohání zebry, lvi, u moře postávají plameňáci, a zuby cení krokodýli. Chobotem zdraví všechny příchozí slon a po palmách skáčou opice. Na vše pak dohlíží pestrobarevní papoušci, a od stropu visí liány. O obrázky se postarala Dáša Maierová a její syn Vítek Maier se svými kamarády. Dětem i maminkám se interiér líbí natolik, že si sem přicházejí hrát nejen přes týden, ale propůjčují si prostory o víkendech k narozeninovým oslavám. Přibyla tančírna, v které jsou zrcadla a vybavení, jenž děti, které chodí už do školy, využívají jako klubovnu, třeba při čekání na autobus. Chodbu zdobí obrázky krtečků, nechybí stůl na stolní tenis. Ani technika se nám nevyhýbá, a tak máme krásné internetové stránky, či facebook.

Kolik dětí mateřské centrum navštěvuje?
Je jich opravdu mnoho. Od těch malých, co ještě nechodí do školky, až po školáky. Jednotlivé kroužky navštěvuje kolem deseti dětí. Záleží na tom, které aktivitě se chtějí věnovat. Kroužků je celá řada. Pro školní děti je zde kroužek vaření, dramatický kroužek, tvořivý, taneční, kroužek taekwonda, dobrodružný, hudební. Maminky s předškolními dětmi chodí do kroužku šikovných ručiček. Ve sportovní hale máme atletiku a badminton, maminky sem docházejí na cvičení s malými dětmi. Pro dospělé je zde hra na hudební nástroje, tvořivé dílny, anglický konverzační klub, či klub seniorů.

Kdo může do Kulíška přijít?
Kulíšek už za tu dobu nepatří jen maminkám a dětem předškolního věku. On se postupně změnil na takový rodinný dům. Čili od miminek až po seniory.

Kdy je v centru otevřeno?
Kulíšek je otevřen každý den od 10 hodin do 17 hodin. Jediný den, kdy máme zavřeno, je pátek.

Co pro letošní rok pro své návštěvníky připravuje?
Momentálně žiji přípravami na naše 11. narozeniny, které budou 5. května od 16 hodin na sále U hlaváčků. Proběhne tam nejen ukázka jednotlivých kroužků, ale v doprovodném programu vystoupí Štěpán Kojan, připravena je karaoke party, či malování na obličej. Také připravuji program na příměstský tábor a pohádkový les, který tentokrát bude na konci prázdnin. Už nyní mohu prozradit, že mám jedinečný nápad. Myslím tím tématický, z kterého budou děti určitě nesmírně nadšeny.

Spolupracuje MC Kulíšek s jiným mateřským centrem?
No, že bychom spolupracovali, to vyloženě ne, ale když někdo potřebuje nějako radu, nebo kontakt na někoho, jsme si nápomocni.

Dozvěděla jsem se, že centru pomáhala sbírkou Petra Janatková. Odkud se znáte?
Petra je obdivuhodný člověk. Jednoho dne mi napsala email, kdo je, co je a tak, a nabídla nám svou pomoc. A jak rády s Vandou říkáme, když nám někdo nabídne pomocnou ruku, zakousneme se mu až po rameno. Jakákoliv pomoc se neodmítá.

Pomáhá Kulíškovi ještě někdo jiný?
Jak jsem se v úvodu zmínila, pomáhá nám Město Bystřice a máme několik firem, které nám po celou dobu pomáhají jak sponzorskými peněžitými dary, tak prací, kterou bychom ani s dobrovolníky nezvládli. Za což jim patří ohromný dík.