Právě teď je ona pomyslná houpačka dole a pacienti momentálně pomoc v nemocnici nenajdou. „Bohužel vedení naší nemocnice se zatím nepodařilo zajistit nové zubaře pro toto oddělení ani nového nájemce,“ potvrdil mluvčí nemocnice Petr Ballek a připomněl, že v dnešní době je vybudování fungující stomatologie během na dlouhé trati. „Většina zubařů se již po škole snaží zajistit vlastní soukromou praxi. Pracovat v nemocnici jako zaměstnanec, se jim moc nechce. V současné době jednáme s jedním vážným zájemcem, který by chtěl zubní oddělení provozovat, ale zatím ještě nedošlo k finální dohodě,“ dodal mluvčí.

Ale vždycky tomu tak nebylo. V roce 2009 Středočeskému kraji vládla ČSSD a hejtman David Rath. Jeho náměstek pro zdravotnictví, Zdeněk Seidl, se zasadil o to, aby nákladem pěti milionů vzniklo v benešovské nemocnici stomatologické oddělení se dvěma ordinacemi. Tomu pak, jako primář, šéfoval jeho bratr, Pavel Seidl. Jenže přišla známá pedofilní kauza a oddělení se rozpadlo. Dnes, jak už řečeno, přes pokusy nemocnice o jeho vzkříšení, jsou ordinace bez života.

Další investice do techniky

A to je ohromná škoda především pro pacienty. Vedle investice do vzniku oddělení, z nichž nemocnice platila ze svého pětinu, pořídil zdravotnický ústav také panoramatický rentgen. Za něj, včetně stavebních úprav, zaplatil další milion. Ústavní zubař může využívat dokonce i technologii Cerec, která dokáže za pomocí počítače vytvořit přesnou náhradu zničeného zubu. Tahle vychytávka stála další, skoro dva miliony korun.

Zřízení zubní ordinace a především pohotovosti bylo pro obyvatele Benešovska velmi dobrou zprávou. Už nemuseli s náhlými bolestmi zubů jezdit do Prahy. Jenže pak ordinace, ze shora uvedených důvodů, na čas opět utichla. Když se nemocnici podařilo sehnat provozovatele, ústavní stomatologie znovu procitnula. Loni v září ale lékaři soukromé firmy přístroje ordinace zatím nadobro opustili. Jen po dvou měsících provozu. Důvod? Nedohoda s pojišťovnou na hrazení péče.

A tak od začátku listopadu je provoz oddělení opět dočasně přerušen. Na jak dlouho, nikdo neví.