Možná naopak. Tím, že má nálepku „ta poslední" snaží se její starosta Antonín Bašta společně se zastupiteli, aby v ní byli obyvatelé maximálně spokojeni.

„My už jsme si za ta léta zvykli, že jsme ti poslední. Naučili jsme se s tím žít a nevadí nám to," řekl hned v úvodu rozhovoru Antonín Bašta.

Co se vám za loňský rok podařilo v obci zrealizovat?
Myslím si, že loňský rok byl pro nás docela úspěšný. Podařilo se nám zajistit dotace na zateplení společenského sálu, do kterého zatékalo, což bylo v době, kdy se tam pořádala nějaká akce poměrně deprimující. Součástí zateplení byla i výměna starých, již nevyhovujících oken za nová plastová. Pak se nám podařilo sehnat finanční prostředky na opravu jednoho z pavilonů mateřské a základní školy. Ale tam budou práce pokračovat ještě v letošním roce. S příchodem zimy jsme museli totiž práce přerušit a pokračovat budeme na jaře. Datum plánovaného dokončení je tedy červen 2015. I když úplně nejlepší by bylo posunout termín na prázdniny, kdy nejsou ve škole děti.

Dolní Kralovice jsou na konci okresu. Neodráží se to nějak na výstavbě nových domů?
Zrovna v loňském roce se nám podařilo zasíťovat čtrnáct stavebních parcel, které poslouží pro výstavbu rodinných domů. Infrastrukturu tam máme už připravenou, a v současné době je těsně před dokončením elektroinstalace. Kromě toho jsme upravili i komunikace, které tam byly pro devět stavebních parcel už předtím. Není na nich sice položený asfalt, ale jsou zpevněné, takže jsou všechny pozemky dobře přístupné.

Počítáte s tím, že časem ty komunikace i vyasfaltujete?
Asfalt se tam dávat bude, ale myslíme si, jestli se nám nepodaří na to získat nějakou dotaci. V každém případě s tím chceme počkat, až bude i těch zmiňovaných čtrnáct parcel připravených. Jak už jsem se zmiňoval, v současnosti na nich ještě pracují rozvodné závody, které ty cesty rozhrabávají.

Co nového chcete v letošním roce svým občanům nabídnout?
V loňském roce jsme získali dotaci na svozovou techniku, což je velice fajn. Podle nového zákona o odpadech se i my připravujeme na třídění bio odpadu, takže jsme zakoupili nákladní auto na kontejnery, s osmi kontejnery na bio a směsný odpad. Ty rozmístíme po obci. Navíc bychom chtěli třídit i železo a připravit se na svážení nebezpečného či elektro odpadu. Ten máme v plánu soustředit v bývalém lihovaru, který jsme pro tyto účely koupili. V současné době tam máme uskladněné kontejnery. Na to jsme dostali dotaci ve výši zhruba dvou milionů korun a zbylých pět set tisíc šlo z rozpočtu obce.

Koukám, že díky dotacím jdou Kralovice opravdu hodně dopředu.
Bezesporu nám hodně pomáhají. Díky nim jsme mohli opravit i zdejší sakrální stavby. Jednalo se o pět křížků nejen v Dolních Kralovicích, ale i spádových obcích, které už léta nikdo neudržoval.

Plánujete něco pro své nezletilé občany?
I na ty pochopitelně myslíme. V letošním roce bychom chtěli u základní školy postavit víceúčelové hřiště. Přiznám se, že o tom hovoříme už několik let, ale zatím zůstalo jen u teorie. V současné době je školní hřiště ve stavu, kdy se tam dají hrát míčové hry, ale to je tak všechno. Takže naším cílem je vybudovat hřiště, kde by byl menší atletický ovál, tak 150 až 200 metrů, s rovinkou na běh na osmdesát, sto metrů, plus se všemi prvky, které jsou potřeba pro školní výuku. A uprostřed oválu by mělo být sportoviště s umělým povrchem na míčové hry a tak.

A co okolní obce. Na ty také myslíte?
Například v Martinicích chceme udělat pro ty nejmenší dětské hřiště, a pro ty odrostlejší nějaké sportoviště, kde by si mohli zahrát fotbal, volejbal, … Zatím tam nic takového není, takže si myslím, že by to mohlo být fajn. A takhle budeme pokračovat i v dalších obcích. Hlavně se chceme zaměřit na opravy místních komunikací. Zrovna Martinice jsou obcí, která by to potřebovala jako sůl.

Ještě jsme nezmínili vodovod a kanalizaci.
Vodovod a kanalizace nám chybí ve Stříteži. Ovšem tam je to trochu složitější. Tím, že je Střítež na okraji vodní nádrže Želivka, je problém, kde čistírnu odpadních vod postavit.

Zmiňoval jste i obnovu zeleně.
Ano. V tomto roce by měl vyjít projekt na regeneraci zeleně, takže bychom se jím rádi také zabývali.
Věcí, které máme v plánu udělat je spousta. Ale ne na všechno budeme mít peníze nebo čas. Máme třeba problém s přivaděčem vody. Přeci jen už je poměrně letitý, takže každou chvíli vidíme, že po cestě od vodojemu do obce dochází k určitým ztrátám a to bychom rádi také vyřešili. Firma, která nám spravuje vodovod a kanalizaci už připravuje studii a nabídku, jak by se nechala realizovat alespoň částečná výměna poškozeného potrubí. Ovšem i to bude velká finanční zátěž. Na nový vodovod je možné dostat dotaci. Ale získat finance na jeho obnovu je daleko složitější. V půlce února by měly vyjít nějaké dotační tituly, tak uvidíme, co bude v nabídce a podle toho budeme jednat.

Součástí života v obci je i kultura. Na co se mohou v letošním roce dolnokralovičtí těšit?
Už máme za sebou dětský karneval, a v současné době je v zasedací místnosti kulturního domu k vidění výstava obrazů Františka Matuly a Františka Janáka. Zanedlouho se uskuteční soutěž minibajků a přijede kapela Keks. Na sobotu 21. února je naplánovaný Hasičský ples, Společenský ples města pak bude 7. března. Jednadvacátého dubna mají zdejší chovatelé v plánu Veselou trojku, což jsou tři heligonkáři, a 17. října bude již tradiční Setkání heligonkářů. Ještě jsem zapomněl na pouťové slavnosti, které by měly být 27. června. Na ty se program teprve připravuje.

V Dolních Kralovicích je firma Grammer, která už na začátku loňského roku hlásila ukončení své činnosti a tedy i hromadné propouštění. Zatím ale stále funguje. Jak dlouho?
Jak dlouho vám nepovím. Jediné, co mohu v tuto chvíli říct, že s námi, jako majiteli budovy podepsala na celý tento rok opět nájemní smlouvu. Což jsme moc rádi, protože ve chvíli, kdy Grammer odejde, budeme nuceni shánět nové nájemce a po to dobu, než se nám to povede, budeme muset budovu udržovat, temperovat, hlídat, a hlavně. Nejen místní lidé, ale i z okolních obcí tam mají práci. No, a protože opravdu nevíme, co bude dál, raději jsme pro letošní rok z rozpočtu vyčlenili 2,5 milionu korun na zvláštní účet, který bude jako taková rezerva výpadku příjmů.